Nyomtatás

Nikotinfüggő? Nyomja el virtuálisan cigarettáját!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Nikotinfüggő? Nyomja el virtuálisan cigarettáját! Azoknál a dohányosoknál, akik egy pszichoszociális kísérlet során a virtuális valóságban elnyomták számítógép szimulálta cigarettájukat, jelentősen csökkent a nikotinfüggőség és tovább maradtak füstmentesek, mint a kontrollcsoport – derült ki egy, a CyberPsychology and Behaviour folyóiratban megjelent új tanulmányból.

Csökkenti a nikotinfüggőséget a cigaretta virtuális valóságban történő elnyomása

Dr. Benoit Girard, a québeci GRAP Foglalkozáspszichológiai Klinikájának kutatója munkatársaival véletlenszerűen osztott két csoportba 91 dohányost egy 12 hetes dohányzásról leszoktató program keretében. Az egyik csoport virtuálisan nyomott el cigarettákat, míg a másik kontrollcsoportként funkcionált.

Kiderült, hogy az első csoportban jelentősen csökkent a nikotinfüggőség, a résztvevők tovább maradtak füstmentesek és közülük kevesebben maradtak ki a kísérletből. A hat hónapos felülvizsgálatkor az első csoport 39 százaléka nem dohányzott, szemben a kontrollcsoport 20 százalékával.

„A résztvevők gyakran kimaradnak a kezelési programokból, azonban ez most nem volt így” – mondta el a tanulmány kapcsán a folyóirat főszerkesztője, Dr. Brenda Wiederhold. „Már várjuk a következő vizsgálat eredményeit, amikor a módszert másokkal, például a nikotintapassszal fogják összehasonlítani.” - tette hozzá.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...