Nyomtatás

Magyar tudós az Európai Tüdőgyógyász Társaság vezetőségében

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Dr. Horváth Ildikó Néhány napja ért véget az Európai Tüdőgyógyász Társaság idei kongresszusa, amelyen egy magyar kutató, dr. Horváth Ildikó, a Semmelweis Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának egyetemi magántanára mutatta be a nemzetközi sajtó képviselőinek a tüdőgyógyászat fejlődésének legfrissebb eredményeit. Kedves Professzorasszony, kérem, mutassa be röviden a Tüdőbeteg.hu olvasóinak is, melyek voltak az Ön által kiválasztott témák.

dr.  Horváth Ildikó:Széles spektrumon, de elsősorban a saját kutatási területemhez is közel álló témák újdonságait mutattam be. Ilyen volt az elektromos orr, melynek használatával a kilélegzett levegőben levő molekulák alapján próbálják elkülöníteni a különböző légzőszervi betegségeket. Komoly módszertani fejlesztések vannak a területen, melyek célja  a mintavételezés pontos módjának meghatározása és olyan új szenzorsorok összeállítása, melyek specifikusan reagálnak az emberekből vett mintákra.

Másik újdonság az, hogy impotencia szer menti meg a beteg tüdejű újszülött életét: A szervezetben képződő nitrogén monoxid hatásának "tartósítását" biztosító gyógyszer hatékonyan csökkenteni tudja a tüdő keringésében kialakuló magas vérnyomás betegséget. A konferencián kerültek bemutatásra azok az első eredmények, amelyeket e gyógyszer adagolásával értek el kisgyermekekben.

Más területek közül kiemeltem az asztmával kapcsolatos új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket, de olyan anyagnak, mint a vörösborban is megtalálható resveratronnak a biológiai hatását vizsgáló kutatás eredményeit is.
Tüdőbeteg.hu:Milyen magyar vonatkozásai voltak a konferenciának?

dr.  Horváth Ildikó:A kongresszuson számos formában vettek rész magyar tüdőgyógyászok, kiemelkedően magas volt a Semmelweis Egyetem Tüdőklinikáján dolgozó kollégák aktivitása. Jómagam részt vettem a kongresszus tudományos programjának összeállításában,  több felkért előadást tartottam, de többen vezettünk szekciót, és kb. tucatnyi előadás vagy poszter került bemutatásra részünkről. Kiemelném pl. kilélegzett nitrogén monoxid alkalmazhatóságát terhes asztmásokban témájú előadást, az asztmakontroll és különböző kilégzett biomarkerek összefüggését vizsgáló posztert vagy a tumorimmunitással foglalkozó anyagot.

Tüdőbeteg.hu:Az ERS Konferencia nemdohányos konferencia. Szinte minden résztvevő viselt egy kék-arany kitűzőt (Can you improve patient care if you smoke?). A dohányzás elleni küzdelemben hogyan vesz részt az ERS, illetve hogyan jelent ez meg a bécsi kongresszuson.

dr.  Horváth Ildikó:A rendezvény nemdohányzó konferencia volt, ami 18700 ember részvételével számolva valóban hatalmas vállalkozásnak bizonyult- s jelentős visszhangja volt az osztrák fővárosban. Számos előadás, szimpózium foglalkozott a dohányzás káros hatásával, a dohányzás leszokás támogatással, a megelőzés lehetőségeiről. A szimpóziumok egy része a háziorvosok számára fogalmazta meg a legfontosabb teendőket dohányzó betegek esetében. Kitűzővel demonstráltuk, hogy támogatjuk, hogy az ERS Kongresszus egy nemdohányzó konferencia.

Maga a társaság azonban a konferencián túlmenően számos tevékenységet folytat, hogy a dohányzással kapcsolatos álláspontját minél szélesebb rétegekkel megismertesse, segítse a prevenció minden szintjét, s véleményét a döntéshozók számára is eljuttassa.

Tüdőbeteg.hu:Mi a véleménye a magyarországi dohányzás elleni küzdelemről, a közeljövő feladatairól?

dr.  Horváth Ildikó: Első számú feladat a leszokástámogatás – az MTT megalkotott egy korszerű irányelvet, amelyet szakmai körökben ismertetünk, tanítunk. lehetőséget kellene teremteni arra, hogy érdemben meg is valósíthassák azt a kollégák, legyen rá idejük, és a tevékenységük OEP-finanszírozása legalább a működés költségeit fedezze.

Olyan Nemdohányzók védelméről szóló törvényt szavazzon meg remélhetőleg még 2009 őszén az Országgyűlés, amely megfelel az Európai Unió elvárásainak, azaz semmilyen zárt közterületen, étteremben, bárban, diszkóban, valamint az aluljárókban, a játszótereken, illetve a tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban, állomásaiban se lehessen dohányozni.

Tüdőbeteg.hu:Ön rendkívül fontos szerepet kapott az ERS-en belül. Beszélne egy kicsit erről?

dr.  Horváth Ildikó:Közel egy évtizede dolgozom a társaság vezetőségében különböző területeken. Jelenleg a légúti betegségek monitorozásával foglalkozó tudományos csoport elnöke vagyok és az ERS oktatási tevékenységében veszek részt az európai tüdőgyógyász szakvizsga vizsgabizottsági tagjaként, de rendszeresen szervezek ERS tanfolyamot ill. végzek lektori munkát a társaság hivatalos lapja a European Respiratory Journal számára. Szívesen dolgozom ebben a nemzetközi csapatban, melynek fő célja, hogy a tüdőbetegségekben szenvedő betegek minél jobb ellátást kapjanak, minél jobban képzett orvosok tudjanak minél hatékonyabb kezelési módokat adni számukra.

Tüdőbeteg.hu:Ezt a rendkívül sokrétű és sikeres kutatói munkát, a klinikán végzett gyógyítói és oktatói feladatokat hogyan lehet összeegyeztetni a családi élettel, mint többgyermekes édesanya?

dr.  Horváth Ildikó:Mindig kihívás, hogy a családi és munkahelyi kötelezettségek jól megférjenek egymás mellett. A kiegyensúlyozott otthoni légkör, véleményem szerint, alapfeltétele a munkahelyi jó teljesítménynek, tehát nagy figyelmet kell kapnia.

Tüdőbeteg.hu: Köszönjük az interjút, és sok sikert kívánunk az Ön előtt álló feladatok megoldásához.

dr.  Horváth Ildikó:Én is köszönöm az érdeklődést.
dr. Mucsi János
orvos-főszerkesztő

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...