Nyomtatás

Az álompár füstmentesen akar élni

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az álompár füstmentesen akar élni Novák Henriett és Noszály Sándor a Szívünk Napján beszélt a dohányzással kapcsolatos élményeikről, és mindketten megerősítették, hogy támogatják a zárt közterületeken a dohányzás teljes betiltását, mert akkor végre úgy mehetnének szórakozni, hogy nem kellene mások dohányfüstjét belélegezniük, és nem kellene a cigarettafüsttől bűzlő ruhában hazatérniük.

A szépséges Heni, a Jóban rosszban sorozat Lindája osztálytársai unszolására gyújtott rá élete első cigarettájára...

„19 évesen, a gimnáziumi banketten az osztálytársaim szerették volna megörökíteni, hogy én, aki sohasem dohányoztam, rágyújtok egy szál cigarettára. Sikerült is egy slukkot letüdőznöm, és nagyon-nagyon rosszul lettem tőle. Ezzel véget is ért a dohányos pályafutásom.

Nemcsak az az oka annak, hogy nem dohányzom, hogy köhögök, rosszul viselem a dohányfüstöt, számomra büdös a cigi, érzem a hajamon, a ruhámon, egyszerűen én ezt nem szeretem.”

Heni a Szívünk Napja rendezvényen a Magyar Kardiológusok Társaságának és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány egyik sztárvendégeként a Nagyszínpadon beszélt arról is, hogy a művésztársai közül sokan dohányoznak, de forgatáson nem lehet cigarettázni, és a dohányosok egy, a többiektől elzárt helyen gyújthatnak csak rá, így Heninek nem kell a munkáját cigarettafüstben végeznie.

Noszály Sándor korábban a világ száz legjobb teniszezője közé tartozott, a „Nagy Ő” most Novák Heni párja...

Sasa 18 évesen gyújtott rá az első cigarettájára Bombay repülőterén, amikor teniszezőként 3 napot kellett várakoznia az átszállásra. „Nagyon keveset dohányoztam, amikor versenyeztem, de néha egyszer stresszoldóként, vagy amikor sok időt töltöttem egyedül a szállodában, akkor jól esett egy szál cigi. Nem voltam láncdohányos, nagyon keveset cigarettáztam, de amikor rágyújtottam, az nagyon jól esett. Volt úgy, hogy minden nap elszívtam néhány szál cigit, főleg étkezéskor, de sohasem éreztem, hogy megőrülök, ha nem gyújthatok rá. Én egyáltalán nem is köhögtem sohasem a cigarettától. Egyszerűen a közérzetem jobb, hogyha nem dohányzom.”

A szórakozóhelyi dohányzásról elmondta, hogy dohányosként mindig kerülte, hogy rágyújtson ott, ahol szabad lett volna ugyan, de a többség nem volt dohányos. Ha mégis nagyon rá akart gyújtani, akkor inkább kiment, hogy ne zavarja a cigarettafüstjével a többieket.

„Amikor Amerikában teniszeztem, akkor a nyugati parton, Los Angelesben már teljesen betiltották a cigarettázást. Már tényleg olyan érzése van az embernek, aki rágyújt, hogy ciki neki. Egyszerűen kinézik a szájából a cigarettát. Itt más megoldás nincs, itt az az egy megoldás van, hogy az összes nyilvános helyen betiltjuk a dohányzást. Én nem látok más kiutat.”

Tekintse meg álompár teljes beszélgetését, és kövesse a példájukat a dohányfüstmentes úton!


A teljes interjú
{flv}NoszalySandor_NovakHeni_090927{/flv}

dr. Mucsi János
tödőgyógyász szakorvos
orvos-főszerkesztő

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...