Nyomtatás

A füstmentes törvény a legjobb gyógyszer a szívroham ellen

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A füstmentes törvény a legjobb gyógyszer a szívroham ellen Magyarországon halnak meg a legtöbben koszorúér-betegség miatt az Európai Unióban. A szigorú közterületi füstmentességet bevezető országokban a szívrohamok száma minden várakozást felülmúló mértékben csökkent már a nemdohányzók védelméről szóló törvény életbe lépését követő 1-2 éven belül.

2009. szeptember 10-én Brüsszelben mutatták be Európa szívtérképét, amely óriási különbségeket tárt fel az EU egyes tagországai között.

Magyarország a szomorú lista vezetője több tekintetben is

Hazánkban veszítik életüket legtöbben koszorúér-betegség (ide tartozik a szívinfarktus vagy szívroham is -  szerk.) következtében a 65 évesnél fiatalabbak között a férfiaknál és a nőknél egyaránt. Egy éven belül a 65 évesnél fiatalabb 100.000 magyarból 105 férfi és 28 nő veszíti életét koszorúér-betegség miatt hazánkban, míg Franciaországban csak 17 férfi és 3 nő.

A tanulmány szerint Magyarország a dohányosok arányát (37%) tekintve is az élcsoportban foglal helyet.

A szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban 1-2 év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma:

  • Franciaországban egy év alatt 15%-kal
  • Olaszországban 11,2%-kal
  • Skóciában 17%-kal
  • Nyolc nagy vizsgálat utólagos elemzése szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény bevezetése azonnal 19%-kal csökkentette a heveny szívrohamok számát.

A zárt közterületeken, beleértve a bárokat és az éttermeket tilos a dohányzás Írországban, az Egyesült Királyságban (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország), de Olaszországban, Máltán, Svédországban, Lettországban, Finnországban, Szlovéniában, Franciaországban és Hollandiában is csak a zárt, erre a célra elkülönített helyiségekben lehetséges, amennyiben ilyeneket hajlandóak és képesek kialakítani a vendéglátósok.

Az Egyesült Királyság a 65 évnél fiatalabb férfiak tekintetében hatodik a listán (44 haláleset/100.000 lakos), a 65 év alatti nőknél pedig a negyedik legrosszabb eredményt (11 halál/100.000 lakos) érték él.

Betty McBride, a Brit Szívalapítvány igazgatója szerint országuk továbbra is Európa piros, azaz a legveszélyeztetettebb zónájába tartozik a korai szívhalál vonatkozásában, ezért az egész nemzetire kiterjedő stratégia és annak megvalósítása kulcsfontosságú a szívhalálozás csökkentése érdekében.

Dr. Anna Gilmore, a Bath University professzora saját kutatási eredményei alapján is megerősítette, hogy amennyiben sikerül csökkenteni a környezeti dohányfüstterhelést, azaz a passzív dohányzás mértékét, akkor jelentősen csökken a szívrohamok miatti kórházi felvételek száma.

Jill Pell, a skóciai Glasgow University kutatója elmondta, hogy 9 skót kórházban a nemdohányzók védelméről szóló törvény bevezetését követően szívinfarktus miatti kórházi felvételek száma az aktív dohányosok között 14%-kal, a korábbi dohányosok között 19%-kal, akik pedig sohasem dohányoztak, azok között 21%-kal csökkent.

A dohányfüst rendkívül gyorsan és kedvezőtlenül változtatja meg a szívinfarktus kialakulása szempontjából kiemelkedően fontos élettani folyamatokat

A dohányfüst alkotóelemei szűkítik az ereket és fokozzák vér alvadékonyságát, ezáltal jelentősen megnő a trombózis, a vérrögképződés veszélye. Az érszűkület, az erek elzáródása különösen súlyos következményekkel jár a szív és az agy működése szempontjából, és gyakran vezet szívinfarktus, illetve agyi katasztrófa (stroke, agyvérzés) kialakulásához.
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a civil szervezetek évek óta követelik egy európai szintű füstmentes törvény bevezetését, amely a leggyorsabban és a legolcsóbban képes csökkenti a szíveredetű halálozást.

Magyarországon az egyértelmű tények ellenére még mindig késik az életmentő törvény bevezetése, az országgyűlés elé terjesztendő törvény tervezete továbbra is megengedné a dohányzást a szórakozóhelyek jelentős részén, így a bárokban, diszkókban és kocsmákban, ha ott meleg ételeket nem szolgálnak fel.

dr. Mucsi János
belgyógyász és tüdőgyógyász szakorvos
a www.tudobeteg.hu főszerkesztője

Tüdőbeteg.hu A Tüdőbeteg.hu továbbra is kiemelten foglalkozik a passzív dohányzás, a környezeti dohányfüst veszélyeivel annak érdekében, hogy minél szélesebb támogatást szerezzen egy európai szintű füstmentes törvény elfogadásához.
...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...