Nyomtatás

Milliós büntetés a dohánygyárnak

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Milliós büntetés a dohánygyárnak A Philip Morris dohánykonszernnek milliós büntetést kell fizetnie egy los angelesi esküdtbíróság ítélete szerint. Amint egy ottani újság tudósított arról, egy tüdőrákban meghalt nő lányának 13,8 millió dollár (9,6 millió euró) kártérítést ítélt oda a bíróság. A jogvita nyolc évvel ezelőtt, 2001-ben kezdődött.

Először nem volt világos, hogy a dohány-óriás ismét fellebbez-e az ítélet ellen

Egy közleményben a konszern az összeget „alkotmányellenesnek” nevezte, mely esetben a teljes büntetés megfizetését vállalhatatlannak találta - olvasható az Ärzte Zeitung honlapján.

Az időközben meghalt amerikai nő, Bety Bullock 17 éves korában kezdett el dohányozni. Nyolc évvel ezelőtt azért perelete be a világ legnagyobb cigarettaelőállítóját, mert véleménye szerint nem hívta fel a figyelmet érthetően a dohányzás veszélyeire. 2002-ben a konszernt - egyebek között - csalás és hanyagság miatt találták bűnösnek, és 28 milliárd dollár rekord összegű büntetés megfizetésére kötelezték. Egy bíró ezt azonban túlzó ítéletnek találta és a büntetést 28 millió dollárra csökkentette. 2008-ban végül ezt az ítéletet is megszűntették egy eljárási hiba miatt, és csak később került bíróság elé az eset.

Bullock 2003 tavaszán 64 évesen tüdőrákban meghalt. Lányával élt, aki a jogvitát folytatta, így most neki ítélték meg a többmilliós kártérítést.

Az Egyesült Államokban évek óta folynak bírósági eljárások a dohányosok és azok hozzátartozói és a dohánykonszernek között. A vállalatokat gyakran ítélik milliós büntetésekre, ennek ellenére csak a legritkább esetekben történik kártérítés, mert azok ellentmondással élnek, vagy a magasabb hatóságok bírái az ítéleteket megszüntetik. E viták legtöbbje évekig elhúzódik.

Tüdőbeteg.hu A Tüdőbeteg.hu továbbra is kiemelten foglalkozik a passzív dohányzás, a környezeti dohányfüst veszélyeivel annak érdekében, hogy minél szélesebb támogatást szerezzen egy európai szintű füstmentes törvény elfogadásához.
...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...