Nyomtatás

Nők és férfiak: egyenlő esélyek a halálra a dohányzás miatt

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Nők és férfiak: egyenlő esélyek a halálra a dohányzás miatt Felnőtt életed nagy részét végigdohányoztad? Nem számít milyen nemű vagy, napról napra nagyobb az esélyed arra, hogy nem éred meg az időskort.

Legalábbis erre figyelmeztetnek azok a kutatók, akik szerint aggasztó mértékben nő még ma is a dohányzásra rászokó felnőttek száma világszerte, és ezen emberek negyede nem éri meg az öregkort.

Leszokás: több férfi hagyja abba a dohányzást, mint nő

Ugyan még ma is igaz, hogy a dohányzás, mint halálok sokkal jellemzőbb a férfiaknál, de ez kevéssé a nemi jellegekre vezethető vissza, mint arra, hogy a férfiak korábban szoknak rá a cigarettára, és naponta több szálat szívnak el, mint a nők. Ez a nemi különbség azonban egyre inkább csökkenni látszik, mivel a férfiak közül egyre többen szoknak le. A hölgyekről ugyanez sajnos nem mondható el, így az ő halálozási arányaik gyakorlatilag változatlanok.
A kérdés annál is inkább súlyos, mivel a legfrissebb statisztikai adatok alapján az Európai Unióban évente mintegy 700 ezer ember alálát okozza a dohányzás, és ebből 300 ezer még nem töltötte be a hetvenedik életévét. A kutatók számításai szerint átlagosan 23 évvel élhettek volna tovább azok, akik a 70 életévük előtt hunytak el a dohányzással összefüggő betegségek következtében, és még a hetvenen felüliek is 8 évet adhattak volna hozzá az életükhöz, ha nem szoknak rá füstölésre.

„Nyugat-Európában minden egyéb oknál több vetélést, illetve koraszülést okoz a dohányzás, ráadásul mind a nők, mind a férfiak esetében igaz, hogy amennyiben nem szoknak rá, vagy idejében leszoknak 25 száalékkal növelik az esélyüket arra, hogy megérjék az időskort.” – nyilatkozta Sir Richard Peto, az Oxfordi Egyetem Klinikai Statisztikai Tanszékének professzora.

Tüdőbeteg.hu A Tüdőbeteg.hu továbbra is kiemelten foglalkozik a passzív dohányzás, a környezeti dohányfüst veszélyeivel annak érdekében, hogy minél szélesebb támogatást szerezzen egy európai szintű füstmentes törvény elfogadásához.
...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...