Nyomtatás

A vízipipázás legalább olyan káros, mint a cigaretta?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A vízipipázás legalább olyan káros, mint a cigaretta? A brit Egészségügyi Minisztérium és a Dohányellenőrzési Központ közös kutatásai szerint a vízipipázás legalább annyira káros az egészségre, mint a dohányzás. A vízipipázó személyek megdöbbentően magas szénmonoxid-terhelésnek vannak kitéve.

A shisha, vagy vízipipa eredetileg arab találmány, amelyet ízesített dohány fogyasztására használnak

A dohányfüstöt víz segítségével hűtik és szűrik, mielőtt egy rugalmas gumicsövön át kiszívnák. A vizsgálatok szerint egy vízipipázás alkalmával akár négyszer-ötször több szén-monoxid is juthat a szervezetbe, mint egy hagyományos cigaretta elszívásakor. A magas szén-monoxid szint ájulást, súlyosabb esetekben agykárosodást is okozhat.

A mérések szerint egy nemdohányos esetében a kilélegzett levegő egymillió egységből (parts per million = ppm) háromegységnyi szén-monoxidot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vér kevesebb, mint egy százaléka nem működik csak megfelelően (azaz nem képes a vérfesték, a hemoglobin az oxigén szállítására, mert a hozzá erősebben kötődő szénmonoxid ebben megakadályozza – a szerk.). A kevesebbet dohányzóknál ez 2-4 százalék (10-20 ppm), erős dohányosoknál pedig 5-7 százalék (30-40 ppm). A vízipipázók esetében 40-70 ppm szén-monoxidot mértek az angol kutatók, ami azt jelenti, hogy vérük 8-12 százaléka nem működik megfelelően.

Az Egészségügyi Minisztérium regionális igazgatója, Paul Hooper szerint ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak, a vízipipát használók közül ugyanis sokan egyáltalán nincsenek tisztában az egészségügyi kockázatokkal, sőt nem is tartják igazi dohányzásnak a shisha, a vízipipa használatát.

Nehéz megmondani, mennyi szénmonoxid keletkezik egy szál cigaretta elszívásakor, hiszen az jelentősen függ pl. a cigaretta megszívásának erősségétől, illetve a belégzés mélységétől is.
Szénmonoxid szintek
(ppm)
Normál nem dohányos szintje:
<3 ppm
"Könnyű" dohányos:
10-20 ppm
Erős dohányos:
30-40 ppm
Hibás bojler/tűzhely szintje:
kb. 100 ppm
Súlyos tünetek (eszméletvesztés, agykárosodás):
100 ppm
Halálos szint:
>300 ppm

„A vízipipázók közül sokan azt hiszik, hogy a vízipipázás a cigarettázás egy biztonságos alternatívája. Ez azonban tévedés. A vizsgálataink során veszélyes szénmonoxid szintet mértünk egy olyan várandós nőnél, aki a terhessége miatt abbahagyta a cigarettázást, de folytatta a vízipipázást.

Eredményeink szerint egy vízipipa elszívása során legalább négyszer-ötször több szén-monoxid jut a szervezetbe, mint egy hagyományos cigaretta esetében, ez pedig komoly veszélyt jelenthet. A legrosszabb esetben a vízipipázás 400-450-szeres veszélyt jelentett a cigaretázáshoz képest." - nyilatkozta Dr. Hilary Wareing, a brit Dohányellenőrzési Központ igazgatója.

A BBC tudósítója megkérdezte egy londoni kávéház vízipipázó vendégeit, mi a véleményük ezekről a kutatási eredményekről. Volt, aki megdöbbent, mert nem gondolta volna, hogy a vízipipázás akár az életét is veszélyeztetheti, akárcsak a cigaretta. Mások elgondolkodtak, és otthon alaposabban át akarják nézni a vízipipázással kapcsolatos tudományos ismereteket. Egy vízipipázó viszont azt válaszolta a riporternek, hogy a vízipipázás lehet, hogy nem egészséges, de teljesen más, mint a cigarettázás, és semmi sem ahhoz képest, amit akár egyetlen cigaretta elszívása jelenthet.

Paul Hooper szerint nagyon fontos, hogy a vízipipázás veszélyeit bizonyító vizsgálatok eredményei eljussanak a fogyasztókhoz. Ugyanakkor a vízipipadohány csomagolásán nagyon nehéz a káros anyagok mennyiségét helyesen megadni. Újabb vizsgálatokra is szükség van ahhoz, hogy további meggyőző bizonyítékok álljanak rendelkezésünkre a vízipipázásnak a szervezetre, az egészségünkre gyakorolt hatásairól.

Szerkesztőségi kommentár

A vízipipázás az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért és a legtöbb és legszélsőségesebb reakciókat kiváltó témakörünk, ezért fontosnak tartottuk, hogy a brit Egészségügyi Minisztérium és a Dohányzásellenőrzési Központ vizsgálatainak eredményét és véleményét bemutassuk a Tüdőbetg.hu olvasói számára.

Az angol vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztják, hogy a vízipipázó személy jelentős szénmonoxid terhelésnek van kitéve. Sokkal nagyobbnak, mint amit egyetlen szál cigaretta elszívása jelent.

Ugyanakkor nem szabad egyetlen összetevő alapján kijelenteni, hogy a vízipipázás veszélyesebb lenne, mint a dohányzás, hiszen több száz egyéb az egészségre káros anyagot tartalmaz mind a cigaretta, mind a vízipipa belélegzett füstje.
Azt azonban a brit vizsgálat is egyértelműen bebizonyította, hogy a vízipipázás nem veszélytelen, és egyáltalán nem tekinthető a dohányzás ártalmatlan alternatívájának még abban az esetben sem, ha a „vízipipadohány” egyáltalán nem tartalmaz dohányt vagy nikotint.

dr. Mucsi János
orvos-főszerkesztő...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...