Nyomtatás

Egységesített dobozba kerülhetnek a különböző cigaretták

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Egységesített dobozba kerülhetnek a különböző cigaretták Egy kanadai kutatás szerint a vásárlók előnyben részesítik a világosabb csomagolású dobozokat, amelyeken a cigaretták könnyedségét sugalló kifejezések szerepelnek. A megoldást az egységes csomag jelenthetné a felmérést végző szakemberek szerint.

A New Scientist értesülései szerint David Hammond és Carla Parkinson az ontariói University of Waterloo egészségtudománnyal foglalkozó kutatói fiktív cigarettásdobozokat mutattak a felmérésben résztvevők számára, akiknek ki kellett választania, hogy melyiket vásárolnák meg szívesen.

A válaszadók többségében a világos csomagolású változatokat részesítették előnyben, illetve azokat, amelyeken olyan kifejezések szerepeltek, mint például „smooth” (laza, sima), vagy „silver” (ezüst). Ezekről a szavakról a kutatók úgy vélték, hogy azt sugallják, a dobozban lévő cigaretták könnyedebbek, sőt, akár egészségesebbek is, mint a többi. A teljes kutatás elérhető a Journal of Public Health című szaklap weboldalán.

Az egységesített csomagolás elejét venné a "trükköknek"

Hammond szerint az egységesített csomagolással lehetne az ilyen jellegű „trükköknek” elejét venni. „A felméréseink szerint az emberek a különböző színeket az egészségügyi kockázat szintjeivel azonosítják, azonban ez nem jelenti azt, hogy az enyhébb cigaretta kevésbé lenne ártalmas az egészségre” – nyilatkozta a szakember a kutatás kapcsán.

Hammond hozzátette: számos országban, köztük Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában már fontolgatják az egységes csomagolás bevezetését.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...