Nyomtatás

Az iraki kormány jóváhagyta a dohányzási tilalmat

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az iraki kormány jóváhagyta a dohányzási tilalmat Az iraki kormány jóváhagyta a dohányzás és a cigarettareklámok visszaszorítását célzó első törvénytervezetet. A tervezet célja a cigarettázással kapcsolatos, korábban elnéző magatartás felszámolása, amely Szaddám Husszein diktatúrája és az ezt követő háborús évek alatt jellemző volt.

„A dohányzás elleni törvénytervezet jóváhagyásával azt próbáljuk elérni, hogy megóvjuk az embereket a dohányzás társadalmi, egészségügyi és gazdasági kockázataitól” – nyilatkozta Ali al-Dabbagh kormányszóvivő. „A törvény be fogja tiltani a dohányzást a nyilvános helyeken. Betiltjuk a dohányzást a minisztériumok épületeiben, az oktatási és egészségügyi intézményekben, a repülőtereken és a vállalati épületekben az összes tartományban. A színházakban, klubokban, hivatalokban és a tömegközlekedési eszközökön is tilos lesz a dohányzás.”

Tilos lesz 18 éven aluliakat dohánytermékkel kiszolgálni, és a reklámokat is visszaszorítják

A törvénytervezet értelmében betiltják a 18 éven aluliak dohánytermékkel való kiszolgálást és a cigarettareklámokat is „a média minden területén”, és a törvény megszegéséért ötmillió iraki dínár (4300 dollár) pénzbüntetés, valamint a sugárzási jog felfüggesztése szabható ki.

Irakban rendkívül elterjedt a dohányzás

Egy csomag cigaretta körülbelül 500 dínárba kerül, a kávézókban pedig vízipipákban ízesített dohányt kínálnak a vendégeknek, ami közkedvelt időtöltésnek számít.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az iraki férfiak 41, a nők közel 7 százaléka dohányzik.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...