Nyomtatás

Az e-cigaretták is tartalmaznak mérgező kémiai anyagokat

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az e-cigaretták is tartalmaznak mérgező kémiai anyagokat Amerikai egészségügyi szakemberek rákkeltő anyagokat találtak az elektromos cigarettákban, jóllehet a gyártók azt állítják, hogy a termékeik biztonságosabbak, mint a hagyományos, dohányt tartalmazó cigaretták.

Az FDA vizsgálta két e-cigaretta gyártó termékét

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a két vezető e-cigaretta gyártó termékeinek vizsgálata során több mérgező vegyületet is talált.

"Keveset tudunk ezekről a termékekről, például azt sem, hogy mennyi nikotin van bennük, és milyen egyéb kémiai anyagokat tartalmaznak" – mondja az FDA helyettes megbízottja, dr. Joshua Sharfstein.

Az FDA kutatói 19 különféle cigarettát vizsgáltak, amelyek fele különféle nitrózaminokat tartalmazott (amelyek ismert rákkeltők). Számos olyan termékben, amelyről az állították, hogy nem tartalmaz nikotint, valójában kis mennyiségben kimutatható volt a stimuláns.

Közegészségügyi aktivisták szerint a termékek célcsoportját a fiatalok jelentik, akiknél "kapuként" szolgálhat a dohányzáshoz

Némely termékek ízesített formában kerülnek forgalomba, ami növeli ezen cigaretták társadalmi elfogadottságát, és a kipróbálásra való hajlamot is. Mivel ezekre nem terjed ki a dohánytörvény, a fiatalkorúak számára sokkal könnyebben hozzáférhetőek is. A gyártók mindeközben ezeket a termékeket a dohányzás egészségesebb alternatívájaként reklámozzák, mivel nincs égés, és nem tartalmazzák a veszélyes, rákkeltő anyagokat.

Az FDA illetékesei nem nyilatkoznak, hogy fellépnek-e a szóban forgó gyártók ellen, egyelőre annyit mondanak, hogy "további lépéseket" terveznek, amelyek között szerepelhetnek termékvisszahívások vagy akár büntetőeljárások is.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...