Nyomtatás

Közösségi oldalak népszerűsíthetik a dohányzást

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Közösségi oldalak népszerűsíthetik a dohányzást Hiába győződünk meg arról, hogy tizenéves gyermekünk nem néz a dohányzást jó színben feltüntető tévéműsorokat vagy mozifilmeket, az interneten mégis találkozhat ilyen üzenetekkel, főként a különböző közösségi oldalakon.

Az internet rejti a legújabb veszélyt a dohányzás szempontjából a tiniknek

Bár a tinik által látogatott oldalaknak kevesebb, mint 1 százaléka szól a dohányzásról, több az azt népszerűsítő, mint az ellenük szóló lapok száma. A felnőttkori dohányzásvisszaszorításában a tizenévesek kulcsszerepet játszanak, mivel a dohányosok 90 százaléka 21. születésnapja előtt gyújt rá először. Az Egyesült Államokban minden nap körülbelül 3600 12 és 17 év közötti fiatal szívja el első cigarettáját, egyharmadukból rendszeres dohányos lesz.

Az  Amerikai Gyermekgyógyász Szövetség illinoisi Julius B. Richmond Központjának kutatói véletlenszerűen választottak ki 346, otthoni internetcsatlakozással rendelkező tinédzsert, akiknél 30 napon át rögzítették, merre jártak a neten. Ezen idő alatt az önkéntesek összesen 1,2 millió honlapot látogattak meg, ezek 0,72 százaléka szólt valamilyen szinten a dohányzásról. Bár több weboldal támogatta a dohányzást, mint ami ellenezte, a lapok legnagyobb részén az üzenet „összetett vagy nem világos” volt. A dohányzással kapcsolatos lapok több, mint fele a közösségi oldalak része, gyakran az ottani profilok említik a dohányzást. A tinik 43 százaléka látott dohányzással kapcsolatos képeket.

„Egyáltalán nem meglepő, hogy a fiatalok életük minden területén látnak dohánytermékeket maguk előtt” – mondta el Erika Sward, az Amerikai Tüdőgyógyász Szövetség tanácsadója. „És az sem lep meg, hogy a dohánygyártók ebben élen járnak. Nagyon kreatívak tudnak lenni a gyerekek behálózásában.”

A szerzők úgy vélik, szigorúbban kellene szabályozni a dohánytermékek internetes hirdetéseit, továbbá a dohányzásellenes kampányoknak is jelen kellene lenniük a neten. Ha mi nem dohányzunk, jelentősen csökkentjük gyermekünk esélyét is, mivel a legnagyobb befolyást a szülők jelentik. Aki dohányzik, meséljen gyermekének az árnyoldalakról és nehézségekről is. Ha a szülők elmondják, nem szeretnék, hogy gyermekük dohányozzon, kisebb az esélye, hogy rászoknak.A kutatók azt tanácsolják, tegyük egy közös helyiségbe a számítógépet és időnként nézzük át, milyen oldalakat látogattak csemetéink.

A cikk a Pediatrics folyóirat július 20-i számában jelent meg.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...