Nyomtatás

520 milliós bírság a dohánygyárnak és partnereinek

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

520 milliós bírság a dohánygyárnak és partnereinek A Fővárosi Bíróság első fokon helyben hagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2007 novemberében hozott határozatát, mely 50 millió forint bírságot szabott ki a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-re, amiért az helyt adott a BAT (British American Tobacco) Hungary Kft. promóciójának.


A Főváros Bíróság helyben hagyta a fogyasztóvédelem határozatát

A BAT Hungaryt és üzleti partnereit - a HPS hosztesz ügynökséget, a Spart és a Tescot - azért sújtotta összesen 520 millió forint összegű bírsággal a NFH, mert a társaság 2007 márciusában promóciót folytatott az érintett üzletláncok üzleteiben, melynek során a vásárlók kis értékű ajándékot - bögrét - kaptak a vásárolt cigaretta mellé.

A BAT Hungary a promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban nem osztotta ezt az álláspontot. A BAT Hungary-re kiszabott bírságot ez év áprilisában végül a Fővárosi Bíróság is helyben hagyta, június 16-án pedig hasonló döntés született a Tesco-Globál Zrt.-t érintő bírság esetében.

Az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően.

A British American Tobacco érintett promóciós tevékenységeivel - melyek az iparágon belül nem voltak egyedülállóak - a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...