Nyomtatás

A kép életet ment! Mutasd meg az igazat! - Dohányzásellenes Világnap, 2009. május 31.

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A kép életet ment! Mutasd meg az igazat! - Dohányzásellenes Világnap, 2009. május 31. A dohányzás egészségkárosító következményeit gyakran sokkoló hatású képekkel bemutató figyelmeztetések hatására egyre több dohányos akar leszokni, és bizonyítottan a tovább dohányzók is kevesebb cigarettát szívnak el.

A WHO sürgeti az országokat az életmentő figyelmeztető képek azonnali bevezetésére. (Dohányzásellenes Világnap - május 31.)

A dohányzás az első számú megelőzhető halálok a világon

Több mint 5 millió ember hal meg évente a dohányzás miatt világszerte ¬– többen, mint ahányan a HIV/AIDS, a malária és a tuberkulózis következtében együttvéve. Ez az egyetlen törvényesen forgalomban lévő árucikk, amely akkor is öl, ha az a terméket pontosan a gyártó utasításainak megfelelően használja. Akár minden második dohányos is a dohányzásával kapcsolatos betegségben veszítheti életét, ha fiatalon szokik rá. A cigarettafüst mindenkit veszélyeztet, aki beszívja azt, a dohányzó személyt és a környezetét egyaránt. A dohányzás világszerte a legtöbb ember életét követelő környezetszennyezés. Mások cigarettafüstje miatt hazánkban mintegy 2300 személy veszíti életét, több mint kétszer annyian, ahányan közlekedési balesetben az utakon.

A dohánycégek évente milliárdokat költenek arra, hogy a cigarettát kipróbáló fiatalok függő dohányosokká váljanak, és a jelenlegi dohányosokat visszatartsák a leszokástól. A reklámozással, a promóciós kampányokkal és a meghódítani szánt fogyasztóréteg eléréséhez leginkább megfelelő megjelenési forma kialakításával (rózsaszínű doboz, hosszú, vékony szálú, illatosított, ízesített cigarettaszálak stb.) igyekszik a dohányipar elterelni a figyelmet a termékeinek halálos következményeiről.

Egyre több országban törvény írja elő, hogy a dohánytermékek csomagolásán az eddigi szöveges figyelmeztetés helyett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott figyelmeztető képeket jelenítsék meg a cigarettásdobozokon. Az Európai Unió minden tagállama nyelvén – így magyarul is – már évekkel ezelőtt adaptálta a WHO által ajánlott figyelmeztető képeket, és ajánlja azok mielőbbi bevezetését.

A dohányzás egészségkárosító következményeit gyakran sokkoló hatású képekkel bemutató figyelmeztetések hatására egyre több dohányos akar leszokni, és bizonyítottan a tovább dohányzók is kevesebb cigarettát szívnak el. Az egyértelmű bizonyítékok ellenére 10 emberből 9 olyan országban él, ahol még mindig nem kötelező a figyelmeztető képek megjelenítése a dohánytermékeken.

A nikotin egy rendkívül erős hozzászokást kialakító drog. Az emberek figyelmeztetése a dohányzás veszélyeinek valós, gyakran megrázó képek bemutatása révén hosszú távon elősegíti a dohányzás visszaszorítását. A figyelmeztető képek megjelenítésének kötelezővé tétele egy egyszerű, olcsó és hatékony stratégia, amely jelentősen csökkentheti a dohányosok számát, és életek ezreit mentheti meg már néhány éven belül.

Magyarországon naponta 2 teli autóbusznyi ember veszíti életét a dohányzás következtében, és még mindig nincsenek figyelmeztető képek a cigarettás dobozokon.
Nincs több időnk. A Tüdőbeteg.hu szerkesztősége támogatja a WHO és az Európai Unió felhívását, a figyelmeztető képek azonnali és kötelező bevezetését.

A képes figyelmeztetések mindenki számára világosak és egyértelműek, amelyet még az olvasni nem tudó dohányosok is azonnal megértenek. Általuk csökkenthető a cigarettás dobozok attraktivitása, a kevésbé vonzó külső pedig kevésbé serkent vásárlásra. Ez különösen a fiataloknál, az új fogyasztók vásárlásánál jelentős szempont, akiknél a külső megjelenés, a megvásárolandó termék vonzósága fontos szempont.

Ennek ismeretében a WHO a 2009. évi Dohányzásellenes Világnapon arra hívja fel az országok vezetőinek és választó polgárainak a figyelmét, hogy a cigarettás dobozokon elhelyezett egészségügyi fegyelmeztetéseknél kombinálják a szöveget képekkel. A nagy méretű és elrettentő képek a hozzájuk tartozó szöveggel együtt az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módszer a dohányzás súlyos egészségügyi kockázatának a bemutatására és a fogyasztás visszaszorítására.

Miért van szükségünk nekünk, magyaroknak is a figyelmeztető képek mielőbbi bevezetésére?

Mert ahol eddig bevezették, ott bevált.

Kanadábana dohányosok 58%-a mondta, hogy a képes figyelmeztetések hatására többször gondoIkodnak el a dohányzás egészségre ártalmas hatásain.

Brazíliábana dohányosok 67%-a mondta, hogy a figyelmeztetések hatására akar leszokni a dohányzásról, és 54%-uknak megváltozott a dohányzás egészségügyi következményeiről alkotott véleménye.

Szingapúrbana dohányosok 28%-a kevesebb cigarettát szív el a képes figyelmeztetések hatására., és minden hatodik dohányos kerüli a dohányzást a gyermekek közelében.

Thaiföldöna dohányosok 44%-a gondolt arra,, hogy a következő hónapban leteszi a cigarettát, és 53%-uk tudott meg többet a dohányzás egészségkárosító hatásairól.

Az alábbi országokban vezették be a dohánytermékeken a képes figyelmeztetéseket 2009. május 31-ig

 

Ország

Bevezetés éve

Kanada
Brazília
Szingapúr
Thaiföld
Venezuela
Jordánia
Ausztrália
Uruguay
Panama
Belgium
Chile
Kína (Hong Kong)
Új-Zéland
Románia
Egyesült Királyság
Egyiptom
Brunei
Cook-szigetek
Malajzia
Irán
Peru
Kirgizisztán

2001
2002
2004
2005
2005
2005
2006
2006
2006
2006
2006
2007
2008
2008
2008
2008
2008
2008
2009
2009
2009
2009

 

(táblázat: WHO)

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...