Nyomtatás

Dohányzási tilalom a vonaton, a megállóban, az aluljáróban, az étteremben

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Dohányzási tilalom a vonaton, a megállóban, az aluljáróban, az étteremben Várhatóan zöld utat kap az országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén az a bizottsági önálló indítvány, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, vagyis bővülne azon helyek és létesítmények köre, ahol nem lehet majd rágyújtani - erről Kökény Mihály, a bizottság elnöke beszélt az Egészségbarát Program sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

Bővülne azon helyek listája, ahol nem szabad rágyújtani

A javaslat szerint megtiltják majd a dohányzást aluljárókban, játszótereken, tömegközlekedési járművek megállóiban, a személyszállító vonatokon - tekintet nélkül az út hosszára - és a melegkonyhát üzemeltető vendéglátóhelyeken is - mondta Kökény Mihály.

"Azok a vendéglátó létesítmények, ahol melegkonyhát üzemeltetnek és zárt légtérben működnek, nem lehet majd dohányozni" - közölte a politikus, hozzátéve, a javaslat szigorítaná a bírságot és egyértelművé tenné a szankcionálási szabályokat, továbbá bevezetné a képes figyelmeztetést a cigarettás dobozokon. Kökény Mihály megjegyezte: ha a bizottságban benyújtja az önálló indítványt, akkor a javaslatot ősszel tárgyalhatná az országgyűlés, és a tervek szerint fél-egy év lenne a felkészülési idő.

Ismertetése szerint az Európai Bizottság felmérése szerint az európaiak túlnyomó többsége támogatja a füstmentes helyeket, a teljes tilalmat a munkahelyeken a megkérdezettek 84 százaléka támogatja, 79 százalék az éttermekben és 65 százaléka a klubokban, bárokban is tiltaná a dohányzást.

Egészségbarát Program

Az Egészségbarát Programról szólva Kökény Mihály elmondta, örül a kezdeményezésnek, hiszen a program védjegyéért pályázó éttermekben, szállodákban sem lehet majd rágyújtani. Péterfia Éva projektvezető sajtótájékoztatón közölte: a kezdeményezés célja, hogy egyfajta útmutatót nyújtson a lakosságnak az egészségbarát termékekről, helyekről. A program során szakemberekből álló csapat hozza létre azt a szigorú kritériumrendszert, amely alapján egyes éttermek, szolgáltatások és élelmiszerek megkaphatják a védjegyet.

Ábrahám Attila miniszteri megbízott elmondta: az egészségbarát éttermekben például az étlapon az ételek mellett fel kell tüntetni az adott étel kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmát, illetve azt, hogy az elfogyasztott étel kalóriamennyiségét megközelítőleg mennyi futással, úszással, tornával lehet elégetni.Kritérium az is, hogy só sem lehet az asztalon, azt csak a vendég külön kérésére viheti oda a felszolgáló, továbbá kérés nélkül, ingyen egy kancsó vizet kell elhelyezni az asztalokon. A tárca 7 millió forinttal támogatja a programot, míg a Lilly Hungária Kft. gyógyszergyártó 17 millióval.

Kiss Róbert Gábor, a Kardiológiai Szakmai Kollégium tagja
elmondta, hogy az ilyen és az ehhez hasonló kezdeményezések hozzájárulnak az emberek egészségtudatos életmódjához. A szakember ismertetése szerint az elmúlt húsz évben komoly eredményeket értek el a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, ami azt jelenti, hogy évi 150 ezerről 131 ezerre csökkent a halálozás, de ez is még "extrém magas szám". Hozzátette: évente 26 ezren halnak meg a dohányzás miatt, azonban közülük sokan nem is dohányoztak.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...