Nyomtatás

Halálos dohányfüst

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Halálos dohányfüst A nemdohányzók tovább élnek, és kevesebb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására- derült ki abból a kutatásból, melynek során norvég kutatók 54000 férfi és nő életét kísérték figyelemmel 30 éven keresztül.

A kutatás 1974-ben kezdődött, amikor is három norvég város összes középkorú lakosának küldtek egy levelet, melyben egy rutin szívvizsgálatra invitálták őket. A részvételi arány igen magas, mintegy 91 százalékos volt.

Ezek után ezeknek az embereknek az életét harminc éven keresztül kísérték figyelemmel, 2006-2008 között pedig a még életben maradottakkal egy kérdőívet töltettek ki a cigarettához való viszonyukról.

Az eredmények szerint az eredeti 54075 résztvevőből 13103-an haltak meg az eltelt idő során. Jelentős különbségek mutatkoztak azonban az egyes csoportok tagjai között: az erős dohányos férfiak (több mint 20 szál/nap) 45 százaléka hunyt el a kutatás ideje alatt, szemben azokkal a férfiakkal, akik soha nem dohányoztak: esetükben az elhalálozási arány mindössze 18 százalék volt. Nők esetében hasonlóak az értékek: a dohányos nők 33 százaléka hunyt el, míg a nemdohányzó nőknek csupán 13 százaléka.

"Ezek az eredmények is mutatják, mekkora hatalmas hatása van a dohányzásnak a várható élettartamra" - nyilatkozta Haakon Meyer professzor, az Oslo Egyetem munkatársa.

A mutatók hasonlóak voltak a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esetében is. A férfiak körében a halmozott miokardiális infarktusok előfordulása 10 százalékos volt nemdohányzóknál és 21 százalék az erős dohányosoknál. Nők esetében 4 százalék a nemdohányzóknál és 11 százalék az erős dohányosoknál. Emellett igen szoros kapcsolat mutatható ki a dohányzás és az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulása között.

"Eredményeink szerint igen szoros és hosszú távú összefüggés van a dohányzás, valamint a várható élettartam és a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam között - nyilatkozta Meyer professzor - Bár az utóbbi években csökkent a dohányosok száma a fejlettebb országokban, a dohányzás elleni harc még mindig kiemelt szerepet kell, hogy kapjon."

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...