Nyomtatás

Nagyobb károkat okoz a dohányzás a nőknél

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Nagyobb károkat okoz a dohányzás a nőknél A nők sokkal érzékenyebbek a cigarettában található karcinogén anyagokra, mint a férfiak, állítja egy friss tanulmány.

Dr. Martin Früh, svájci kutató és munkatársai 2000 és 2005 között 683 tüdőrákos beteget vizsgáltak és azt találták, hogy a nőknél fiatalabb korban alakul ki a betegség, annak ellenére, hogy általában kevesebbet dohányoznak, mint a férfiak. „Az eredmények alapján úgy véljük, a nők érzékenyebbek a cigarettában található karcinogén anyagokra” – írták a kutatók.

A svájci Luganóban rendezett Európai Mellkasonkológiai Multidiszciplináris Konferencia társelnöke, Dr. Enriqueta Felip, a barcelonai Vall d’Hebron Egyetemi Kórház orvosa szerint a múlt század elején a tüdőrák nagyon ritka volt a nőknél, azonban az 1960-as évek óta járványszerűen terjed, az Egyesült Államokban a nők daganatos halálozásának leggyakoribb oka lett. Emellett a nők sokkal jobban ismernek más daganattípusokat, például az emlőrákot.

A konferencián bemutatott egy másik tanulmány szerint a tüdőtumorok eltávolítását követően a nők kilátásai jobbak, mint a férfiakéi, 640 nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő beteg alapján a túlélés nőknél 4,7 év, míg a férfiaknál mindössze 2,1 év.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...