Nyomtatás

Csökken a dohányzó fiatalok száma

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Csökken a dohányzó fiatalok száma Nálunk isznak a leggyakrabban gyógyszerre, és gondolkodnak az öngyilkosságon a 16 évesek az európai kamaszok közül. Viszont nem dohányoznak és nem is rúgnak be gyakrabban kortársaiknál.

A magyar kamaszoknak súlyos önértékelési problémáik vannak, de nem drogoznak, isznak vagy dohányoznak többet, mint más európai tizenévesek - derül ki egy 2007-es, a 16 évesek káros szokásait feltérképező kutatásból, amelyben 35 ország körülbelül százezer diákját kérdezték meg.

Örvendetes fejlemény, hogy egyre kevesebben cigarettáznak, az alkoholfogyasztás viszont nem csökken. A megkérdezettek 58 százaléka mondta, hogy kipróbálta már a cigarettát, Magyarországon 65 százalék válaszolta ezt. Havonta a diákok 29 százaléka gyújt rá, nálunk 33 százalék. Az európai átlag szerint a dohányzás inkább a fiúkra jellemző, de Magyarországon a lányok körében elterjedtebb az alkalmi és a rendszeres cigarettázás is. Kiderült, hogy 1999 óta egyre kevesebb kamasz gyújt rá. Magyarország négy év késéssel ugyan, de követi a trendet - itthon is csökken a dohányzó kamaszok száma.

A magyar fiatalok nem isznak többet külföldi kortársaiknál. 59 százalékuk mondta, hogy havi rendszerességgel iszik, az európai átlag 61 százalék. - Problémát jelenthet viszont, hogy a magyar kamaszok körében kiemelkedően népszerűek a tömény italok - mondja Elekes Zsuzsanna kutató. A fiúk és lányok ivási szokásai közti különbség mindenhol eltűnőben van, ahogy az is közös a vizsgált országokban, hogy egyre népszerűbb az úgynevezett nagyivás. - A kamaszok ivási szokásai átalakulóban vannak, ritkábban isznak ugyan, de nem állnak meg legalább öt italig.

A teljes cikket lásd a Népszabadságban

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...