Nyomtatás

Élesen bírálták a dohánygyárak nőkre irányuló marketingjét

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Élesen bírálták a dohánygyárak nőkre irányuló marketingjét A dohánygyárak új, a nőket és lányokat megcélzó marketingkampányai egy évtized óta a legagresszívebbek – állítja egy, több amerikai közegészségügyi szervezet által szerdán kiadott új jelentés, amely azt javasolja, tartozzanak a dohánytermékek is az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) égisze alá.

Az elmúlt években az Egyesült Államok két legnagyobb dohánygyára, a Philip Morris USA és az R.J. Reynolds hirdetéseiben ártalmas és függőséget okozó helyett nőiesnek és divatosnak állítja be a dohányzást, nőies színű dobozokkal, nevekkel és ajándékokkal csábítva a nőket. „A dohányipar agresszív marketingjére megválasztott képviselőinknek ugyanolyan agresszíven kellene válaszolniuk” – mondta el Matthew L. Myers, a Gyermekek Dohányzása Elleni Kampány elnöke. Bill Phelps, az egyik dohánygyár szóvivője azonban azzal védekezett, hogy csak a felnőtt nőknek szánják termékeiket, ajándékaik átvételekor is igazolni kell, hogy elmúlt-e az illető 21 éves.

A dohányzás a halálozások megelőzhető okai között továbbra is vezet, az Egyesült Államokban évente 170 ezer nő hal meg emiatt, míg a tüdőrák miatti halálozások nem mutatnak olyan csökkenést, mint a férfiak esetében. A tüdőrák mellett a dohányosoknak számos más súlyos egészségügyi problémával is számolniuk kell, többek között szívrohammal, gutaütéssel, tüdőtágulattal és többféle más daganattal is.

A demokrata Henry A. Waxman kaliforniai képviselő és Edward Kennedy massachusetsi szenátor törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a dohánytermékek is tartozzanak az FDA fennhatósága alá és így megszűnjön a dohányipar „törvényenkívülisége”. A törvényjavaslat szabályozza a gyerekekhez eljutó reklámokat, betiltja az olyan megtévesztő elnevezéseket, mint a „light” vagy az „alacsony kátránytartalmú”, nagyobb méretű figyelmeztetéseket ír elő a cigarettásdobozokon, kötelezi a gyártókat, hogy termékeik összetételét tüntessék fel, továbbá az FDA jogot kapna arra, hogy hatóságilag előírja a káros összetevők szintjének akár nullára való csökkentését. Nancy Brown, az Amerikai Szívgyógyászok Társaságának ügyvezető elnöke üdvözölte a törvényjavaslatot és Phelps is egyetértett abban, hogy az FDA-nak be kell avatkoznia a dohányiparba.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...