Nyomtatás

Időskori elbutulás és passzív dohányzás

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Időskori elbutulás és passzív dohányzás 44 százalékkal is fokozhatja az időskori elbutulás kialakulásának rizikóját a passzív dohányzás, olvashatjuk a BMJ.com honlapon.

Bár korábbi vizsgálatok már megállapították a dohányzás és az Alzheimer-kór, illetve az időskori elbutulás (demencia) közti összefüggést, a mostani az eddigi legnagyobb áttekintő tanulmány, mely a passzív dohányzás és a demencia kockázata közt talált kapcsolatot. Összefügg a demenciát nem feltétlenül, de sokszor előrejelző kognitív funkció, valamint a passzív dohányzás között, mondta el a kutatást vezető Iain Lang, az angol exeteri Peninsula Orvostudományi Egyetem Népegészségügyi és Epidemiológiai Csoportjának kutatója. A passzív dohányzás mennyiségének függvényében ráadásul nő a kognitív funkció beszűkülésének rizikója.

A vizsgálatba Langék több mint 4800 ötven év feletti nemdohányzót vontak be. A kutatók a résztvevők nyálmintáit tesztelték. A kotinin nevű nikotinszármazékot keresték benne, mely a füsttel való találkozás után még 25 órán át a nyálban marad. Az agyműködés vizsgálatához idegélettani teszteket végeztek, melyek felmérték a memóriát, a matematikai és a verbális képességeket. A leggyengébben teljesítő tíz százalékot kognitív károsodottnak tekintették.

Megállapították, hogy a legmagasabb kotininszinttel rendelkezők esélye a kognitív károsodásra 44 százalékkal magasabb volt, mint a legalacsonyabb kotininszintűeké. És bár alacsonyabb kotinin szint esetében alacsonyabb volt a károsodás veszélye, a rizikó még mindig szignifikánsnak mutatkozott. Még egy ok tehát, hogy miért kell nagy ívben kerülni a dohányzókat, ha vigyázni akarunk gondolataink egészségére. A passzív dohányzás ugyanolyan káros lehet, mintha magunk szívnánk el a cigarettát, mondják a szakértők.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...