Nyomtatás

Morzsi, Cirmi és Polly is a dohányzás ellen!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Morzsi, Cirmi és Polly is a dohányzás ellen! Azok az emberek, akik annak ellenére, hogy tisztában vannak a dohányzás a saját egészségükre gyakorolt káros hatásaival, nem hajlandók leszokni, letehetik a cigarettát, ha úgy érzik, kárt okozhatnak háziállataiknak – állítja egy kedden közzétett szokatlan tanulmány.

Amerikai kutatók Michigan állam délkeleti részén élő felnőtt háziállat-tulajdonosokat kértek meg, akik kutyát, macskát vagy madarat tartanak, hogy válaszoljanak egy internetes közvélemény-kutatás kérdéseire a dohányzási szokásokról. Összesen 3293 személy válaszolt.

Közülük 21 százalék vallotta magát aktív dohányosnak, akik naponta átlagosan 13 szál cigarettát szívnak el, körülbelül felét az otthonukban. További 27 százalék legalább egy dohányossal élt együtt. A dohányosok közel egyharmada – 28,4 százalék – állította, ha tudná, hogy a passzív dohányzás árt a háziállatának, leszokna a dohányzásról. Összehasonlításképpen a dohányossal együtt élő nem dohányzóknak csupán 16,4 százaléka vallotta azt, hogy megkérné párját a dohányzásról való leszokásra, ha háziállata veszélyben lenne.

A tanulmány szerint rengeteg bizonyíték mutat arra, hogy a passzív dohányzás ugyanolyan káros a háziállatokra, mint az emberekre, ennek ellenére sok dohányos állattartó nincs tisztában ezzel a kockázattal.

„A passzív dohányzás a háziállatokra gyakorolt káros hatásáról szóló felvilágosító kampányok rávehetnének néhány állattartót a dohányzásról való leszokásra” – állítják reménykedve a kutatók. „A dohányosokkal együtt élő háziállat-tulajdonosokat is arra ösztönözhetnék, hogy megpróbálják füstmentessé tenni otthonukat.”

A brit Tobacco Control c. folyóiratban közzétett tanulmány Sharon Milberger, a detroiti Henry Ford Health System munkatársa vezetésével készült.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...