Nyomtatás

Pécs nem akar dohányfüstöt

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Pécs nem akar dohányfüstöt A Tüdőbeteg.hu szerkesztősége megkereste Pécs Megyei Jogú Város polgármesterét, hogy mutassa be a „Füstmentes rendelet” megszületését, illetve megvalósítását.

Tasnádi Péter polgármester úr tájékoztatása szerint Pécsett a Közgyűlés szinte egyhangú szavazással úgy határozott, hogy jelentősen korlátozza a városban a közterületeken a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Ezentúl nem lehet dohányozni az oktatási, a nevelési és az egészségügyi intézmények előtt és azok 50 méteres körzetében csakúgy, mint a sport és kulturális intézmények esetében.

Ugyancsak 50 méteres távolságban tilos a dohányzás az egyházi épületek és a közhivatalok körül is. Füstmentes területté nyilvánították a buszmegállókat, a taxiállomásokat és a játszótereket is.

A szigorítással egyrészt a város lakosságának egészségét, másrészt a közterületek tisztaságát szeretnék megóvni a cigarettafüsttől, illetve a csikkektől. A rendelet előkészítésében a téma városi szakértőim, illetve  intézményei vettek részt, és a lakosság széles körű támogatására számíthatnak a megvalósításban. A rendelet betartását és betartatását a Közterület felügyelet munkatársai végzik és ellenőrzik.

A Tüdőbeteg.hu szerkesztősége üdvözli a pécsi döntést, amellyel csatlakozik a már füstmentes magyar városokhoz.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Tasnádi Péternek, Pécs polgármesterének a levelét:


PÉCS MEGYEI JOGÚ VAROS
POLGÁRMESTERE

Dr. Mucsi János részére
tudobeteg.hu

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése – szinte egyhangú szavazással –, az 54/2008.(12.30.) számú rendeletével módosította a Köztisztaság fenntartásáról szóló rendeletének előírásait, mely a közterületi dohányzás szabályozását is magában foglalja.

A rendelet 12. §-a – A köztisztasággal összefüggő egyéb rendelkezések – cím tartalmazza a dohányzás és alkohol közterületen történő fogyasztásának lehetőségét, az alábbiak szerint.

,,(4)Tilos a dohányzás közterületen:

a) oktatási, nevelési intézmények,
b) egészségügyi intézmények,
c) sport és kulturális intézmények,
d) egyházi épületek és intézmények
e) közhivatalok előtt
és ezek 50 m-es körzetében,

f) menetrendszerű közlekedési eszközök várakozóhelyein,
g) taxidrosztokon,
h) játszótereken, játszóhelyeken és játszószerek közvetlen közelében,
és ezek 50 m-es körzetében.

(5) Pécs közigazgatási területén a közterületeken a szeszes ital fogyasztása – a közterületek használatáról szóló 31/2008. (10.15.) rendeletben meghatározott közterület-használati engedély vagy előzetes bejelentés alapján tartott rendezvények helyszínét kivéve – tilos."

A rendelet előkészítését a Városfejlesztési Főosztály környezetvédelmi referense koordinálta, úgy, hogy a téma szakértői is bevonásra kerültek, így meghívást kapott pl. az ÁNTSZ, a BIOKOM Kft, a Pécs Holding Zrt. is.

A szabályozás kettős célt szolgál. Egyrészt a köztereken történő dohányzás visszaszorítására tesz lépéseket, másrészt az oly sok gondot okozó csikkek mértékét kívánja visszaszorítani.

A leírtak betartását, betartatását a Közterület felügyelet munkatársai végzik és ellenőrzik.

A rendelet mellé azonban – eddig - nem került elkülönítésre külön keret, mely az 50 méteres határokat jelölve, a cigaretta elnyomására használható gyűjtőedények felállítását biztosítaná.

A rendelkezés a dohányzásról való leszoktatáshoz kapcsolódó orvosi segítségnyújtás lehetőségeire nem tér ki. Ettől függetlenül a város egészségügyi intézményeiben, valamint magán egészég programok keretében is segítséget kaphatnak az arra rászorulók.

Reméljük, hogy a rendelkezés bevezetése segítséget fog adni a dohányzással összefüggő egészségügyi és köztisztasági problémák hatékony megoldásában.

Pécs, 2009. január 16.

Üdvözlettel:
Tasnádi Péter
...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...