Nyomtatás

Miért küzdenek a dohányosok annyit a leszokással?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Miért küzdenek a dohányosok annyit a leszokással? A Duke Egyetem Orvostudományi Központjának kutatói szerint, ha egy dohányos mást dohányozni lát, az arra késztetheti őt, hogy feladja leszokási szándékát. Agyi felvételeken kimutatható, hogy az agyi aktivitás jelentősen növekszik, amennyiben a leszokni szándékozó személynek dohányzó emberekről készített fényképeket mutatnak.

A tanulmány fontos lehet annak megértésében, hogy miért olyan nehéz a dohányzásról való leszokás és miért olyan gyakori a visszaszokás. „A segítség nélküli leszokási kísérletek csupán 5%-a eredményez sikeres leszokást” – mondta dr. Joseph McClernon. „A legtöbb dohányos, aki megpróbál leszokni, visszatér ismét a dohányzáshoz. Azt próbáljuk megérteni, hogy miként működik a leszokás folyamata az agyban, és ez a kutatás egy lépéssel közelebb visz minket ehhez.” A kutatók funkcionális MRI vizsgálatot alkalmaztak, hogy láthatóvá tegyék a leszokási kísérletkor bekövetkező aktivitásváltozásokat az agyban. A dohányosokat a dohányzás abbahagyása előtt, majd az abbahagyás után 24 órával vizsgálták.

Minden alkalommal dohányzó emberekről készült fényképeket mutattak nekik a felvételek elkészítése közben. „A dohányzás abbahagyása esetén a dohányzó emberek látványa drámaian növelte az agyi aktivitást” – mondta dr. McClernon. „Úgy tűnik, hogy a dohányzás abbahagyása mintegy érzékenyíti az agyat a dohányos jelekre.” Ennél is meglepőbb, hogy az agy ún. dorzális striátumának területén találtunk aktivitásfokozódást, mely a szokások vagy a gépiesen ismétlődő mozgássorok (pl. kerékpározás, fogmosás) elsajátításában játszik szerepet.

Amikor egy dohányos tehát szembesül ezekkel a dohányzásra utaló célzásokkal, beindul az agyban az automatikus válaszokért felelős területek működése. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás abbahagyása nem csupán tudatos irányítás kérdése. Tehát ha igazán segíteni akarunk valakinek a leszokásban, több szükséges annál, mint hogy azt mondjuk neki, egyszerűen álljon ellen a kísértésnek. Segítenünk kell ezeknek a megszokott válaszreakcióknak a megszüntetésében is.

A legújabb kezelési lehetőségek épp ezt célozzák. Kimutatták, hogy nikotintapasz használata és egyidejűleg nikotinmentes cigaretta szívása sikeresnek bizonyul a tanult viselkedés áttörésében. „A dohányos viselkedés nem kap újra megerősítést, mivel a dohányzási cselekvés nem juttatja nikotinhoz a szervezetet” – mondta dr. Jed Rose, a tanulmány társszerzője. „A módszer alkalmazásával a leszokni vágyók elkezdenek egyre kevesebb cigarettát szívni. Azt tapasztaljuk, hogy ezzel a módszerrel az emberek hosszabb időre hagyják abba a dohányzást.”

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...