Nyomtatás

Holtan találták lakásában...

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Holtan találták lakásában... Elaludt dohányzás közben, és kigyulladt az ágya… Hibás gázbojler… Életveszélyes kémények… Szinte hetente halunk emberi tragédiákról amelyeket a szén-monoxid vagy füstmérgezés okozott, holott többségük megelőzhető lett volna. Röviden a szén-monoxid mérgezésről...

Szén-monoxid mérgezésben több mint 5 ezren halnak meg évente az Egyesült Államokban. Az áldozatoknak közel a fele (46%) öngyilkosság, több mint a negyede (28%) pedig tüzek, fűtő-, főző- vagy melegítőeszközök hibás működése következtében veszíti életét. A halálesetek 10%-a vezethető vissza a gépjárművek kipufogó gázainak belégzésére. A második leggyakoribb mérgezési halálok, a heroin alig tizedannyi ember életét követeli, mint a szén-monoxid mérgezés.

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, amely széntartalmú anyagok tökéletlen égésekor keletkezik. Szén-monoxid minimális mennyiségben mindenütt van a levegőben. A leggyakoribb szén-monoxid források a lakossági gázzal való főzés, fűtés vagy vízmelegítés, a széntüzelésű kályhák és konyhai eszközök. Nagy mennyiségű szén-monoxidot tartalmaz a gépjárművek kipufogógáza, illetve a cigarettafüst is.

A CO a belélegzett levegőből kerül a vérbe, és ott a hemoglobinhoz kapcsolódik. Mivel a CO kb. 230-270-szer erősebben kötődik a hemoglobinhoz (HbCO keletkezik), mint az oxigén, ezért a hemoglobin gyakorlatilag képtelenné válik az oxigén szállítására. Amennyiben a hemoglobin 16%-át leköti a CO, már jelentkezhetnek klinikai tünetek.

A CO még erősebben kötődik a szívizomban lévő myoglobinhoz, mint a vérfestékhez, amely a szívizom gyengüléséhez, oxigénhiányos állapotához vezethet. A szívizom-károsodás mértéke gyakran ezért súlyosabb, mint ahogy azt a HbCO-szint alapján várható lenne.

A szén-monoxid gyulladásos folyamatokat indít el az agyban is, amely az agy megduzzadásához (ödéma), egyes területek elpusztulásához vezethet.

A CO-mérgezés első tünete a fejfájás lehet, amely általában 10% körüli HbCO-értéknél jelenik meg, de az egyéni érzékenység jelentősen különbözhet egymástól. A szén-monoxid mérgezés tünetei lehetnek még: szapora szívverés, a vérnyomás emelkedése vagy esése, a testhőmérséklet emelkedése, szapora légzés. A klasszikus cseresznyeszínű bőrtünet viszonylag ritka, a sápadtság gyakoribb. Lángnyelv szerű bevérzések jelenhetnek meg a szem ideghártyáján, a retinán, súlyosabb esetben a látóideg megduzzadása miatt látászavar alakulhat ki. A beteg emlékezőképessége romlik, olykor félrebeszél, reflexei romlanak.  Az 50-70% körüli HbCO koncentrációnál görcsök lépnek fel, majd kómába esik a mérgezett, mielőtt meghal.

A dohányfüst egyik legveszélyesebb alkotórésze a szénmonoxid, azonban legerősebb dohányosok vérében sem szokott olyan magasra emelkedni a szén-monoxid szintje, hogy a hagyományos, súlyos mérgezési tünetek jelentkezzenek. Még a több mint 3 doboz cigarettát elszívó dohányosok vérében sem szokott a HbCO szintje 10% fölé emelkedni. Éppen ezért a szén-monoxid egészségtelen hatása a dohányosok esetében elsősorban a szellemi és fizikai teljesítmény csökkenésében, illetve a szív- és az érrendszer működésének a károsításában (érszűkület, magas vérnyomás, szívinfarktus) nyilvánul meg. A vízipipázás során általában több szén-monoxid keletkezik, mint a cigarettázás során, ugyanakkor a rendszeresen elszívott napi több mint 10 cigaretta által okozott tartós szén-monoxid terhelés egészségkárosító hatása valószínűleg meghaladja az alkalmi vízipipázók kockázatát.

Az átlagemberek vérének a HbCO koncentrációja jóval 1% alatt van, a passzív dohányosoké 1-2% között, az aktív dohányosoké pedig általában 2-6% között mozog. A kilélegzett levegő szén-monoxid tartalma könnyen mérhető, és ez alapján viszonylag jól meg lehet becsülni a vér HbCO szintjét. A leszokás támogatás hatékonyságának a mérésekor, illetve a passzív dohányzás mértékének a meghatározásakor szoktuk a leggyakrabban mérni a kilélegzett levegő szén-monoxid szintjét.
 A szén-monoxid a tüdőn keresztül távozik a szervezetből. A CO féléletideje szobahőmérsékleten 3-4 óra, ami azt jelenti, hogy a dohányzás során belélegzett cigarettafüstből keletkező HbCO szinte 3-4 óra alatt csökken a felére, 6-8 óra múlva a negyedére, 9-12 óra múlva pedig már csak alig 10%-a a közvetlenül a dohányzás után mérhető szén-monoxid-hemoglobin szintjének.

100%-os oxigén belélegeztetésével a HbCO felezési ideje 30-90 percre csökkenthető, magas nyomású (2,5 atmoszféra) 100%-os oxigénnel pedig akár 15-23 percre is csökkenthető a szénmonoxid felezési ideje a szervezetben.

A kémények, a gázzal és szénnel működő háztartási eszközök karbantartásával, a gyakori szellőztetéssel, illetve az olcsón kapható CO-mérők használatával tudjuk megelőzni a halálos szén-monoxid mérgezések előfordulását.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...