Nyomtatás

Százmillió a dohánygyárnak - semmi az egészségre

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Veres János A pénzügyminiszter az adóbevételekről szólt, ám a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kiadásokat nem említette az átadóünnepségen.

Van jövője a magyarországi dohányiparnak, az évszázados hagyományra visszatekintő tevékenységből pedig komoly adóbevétele származik a mindenkori pénzügyminisztériumnak - mondta Veres János, a szaktárca vezetője szombaton a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt. beruházásának átadásán az MTI-nek.

A tudósítás szerint a miniszter a dohányfogyasztáshoz kapcsolódó állami, társadalmi kiadásokról nem beszélt.  

További részletek olvashatók a Napi Gazdaság írásában .

Kommentár

A kormány nemcsak ezzel a 100 millióval segítette a dohányipart.
Ennél sokkal nagyobb támogatás a dohányiparnak, hogy határozatlan időre elhalasztották a Nemdohányzók védelméről szóló törvény megszavazását,
Sok milliárd forintot jelent a néhány hónapja bejelentett 10%-os jövedéki adó emelés "elfelejtése".
A leszokás támogatást gyakorlatilag nem támogatja a kormány, se a leszokni akaró dohányost, sem az erre jól felkészült egészségügyi szolgáltatókat, sem a hatékony gyógyszereket.
Teszi ezt annak tudatában, hogy minden 6. magyar dohányzás okozta betegségben hal meg, és mások cigarettafüstje miatt több mint kétszer annyian halnak meg, mint közlekedési balesetben.
Egy korábbi GKI felmérés egyértelműen bizonyította, hogy az országnak évente kb. 100 milliárd Ft-tal többe kerül a dohányzás, mint amennyi bevételt a költségvetésnek hoz.
A kormány, a költségvetés ezen intézkedésével egy olyan iparágat erősített, amelynek termékeiről mindenki tudja, hogy még a legkisebb mennyiségben is egészségtelen.

dr. Mucsi János
főszerkesztő

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...