Nyomtatás

A szülők cigarettafüstje súlyosan károsítja a gyermekek egészségét

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A szülők cigarettafüstje súlyosan károsítja a gyermekek egészségét Furcsa ellentmondása jogrendszerünknek, hogy törvényeink szigorúan büntetik, ha valaki a kutyáját kínozza, vagy nem megfelelő körülmények között tartja az állatait, ugyanakkor semmilyen szankcióval nem sújtják azt a szülőt, aki a magzatának vagy a megszületett gyermekének egészségét veszélyezteti az otthoni dohányzásával.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének (ABOSZ) 2005. évi segélykiáltása továbbra is aktuális, hiszen politikusaink semmit sem tettek az elmúlt 3 évben a passzív dohányzás visszaszorítása érdekében – tájékoztatta a Tüdőbeteg.hu szerkesztőségét Pós Péter, az ABOSZ elnöke a Ne Gyújts Rá! Világnap alkalmából.

A dohányfüst nem csak kellemetlen lehet a nemdohányzók számára, hanem minden esetben feleslegesen, de kényszerűen eltűrt egészségügyi kockázatot jelent a dohányzó közelében lévő számára, aki nem kíván akaratlanul részesülni a dohányfüst „illatának” vagy egyéb hatásának élvezetéből.

Aki dohányzik, az él azzal a sajátos szabadságjogával, amelyet a mai liberális értékrend és a jogszabályi háttér biztosít számára saját egészsége rombolásához, de legalábbis életkilátásai és későbbi életminősége egyértelműen bizonyított súlyos kockáztatásához. Ezt a közpénzek terhére élvezett jogát ma senkinek nem lehet elvitatnunk, legfeljebb véleményünk lehet a törvényhozók felelősségérzetéről, vagy politikai kockázatvállaló bátorságának mértékéről.

Ki kell ugyanis egyszer már őszintén mondanunk, hogy a törvényhozás nem őszinte, és súlyosan megalkuvó, tehát nem viselkedik felelős vezetői karhoz méltóan, amikor választói érzékenységekre számítva, rövidtávú politikai érdekeit előtérbe állítva elhallgatja, de legalábbis elfelejti hangsúlyozni azt a tényt, hogy a passzív dohányzás leginkább védtelen érintettje a dohányzó anya hasában lévő magzat, a csecsemő, valamint a dohányzó szüleik, nagyszüleik környezetében élő kisgyermekek, fiatalok…(Budapest, 2008. november 22.)

 

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...