Nyomtatás

Politikusaink a dohányipart támogatják az élet védelme helyett

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Politikusaink a dohányipart támogatják az élet védelme helyett Egyetlen jogszabállyal elkerülhető lenne minden hatodik szívinfarktus, de a kormányerők az ellenzék hallgatólagos támogatásával levették a napirendről a Nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadását.

Bár a lakosság 80%-a támogatja, hogy a zárt közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, a játszótereken és az aluljárókban se lehessen dohányozni, parlamenti képviselőink nyíltan szembehelyezkednek a választópolgárok akaratával és az Európai Unió irányelveivel.

Az sem érdekli honatyáinkat, hogy ezzel egy jelenleg is alkotmánysértő és diszkriminatív állapotot konzerválnak, hiszen nem biztosítják az egészséges munkahelyi környezetet, pl. a vendéglátó-ipari dolgozók számára.

A „Ne Gyújts Rá!” Világnap keretében több mint 200 orvos és egészségvédő szakember vett részt a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság konferenciáján.

A szakértők tényekkel bizonyították, hogy a dohányzás következtében veszíti életét minden 6. magyar ember. Évente mintegy 2300 magyar hal meg mások cigarettafüstje miatt, amely több mint kétszer annyi, mint a közlekedési balesetek áldozatainak száma.

Az egészségügyi miniszter biztosaként a konferencián résztvevő Ábrahám Attila – a résztvevők zajos nemtetszésének közepette – megerősítette, hogy a minisztérium ebben az évben már nem tervezi a Nemdohányzók védelméről szóló törvény előterjesztését.  A miniszteri biztos már csak egy „salátatörvényről” beszélt (tekintse meg a cikk végén a videót!), holott az Egészségügyi Minisztérium honlapján jelenleg is olvasható „A nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosításának tervezete”, amelyet 2008. elején bocsátott társadalmi vitára az akkori egészségügyi tárca.

Kizárólag a törvényhozóink alkalmatlanságával (hozzá nem értéssel vagy a dohányipari lobbi rendkívüli érdekérvényesítő képességével) magyarázható, hogy nem fogadnak el egy olyan törvényt, amelynek bevezetése alig igényel többletkiadást, kiugróan magas lakossági támogatással rendelkezik, és már az első évben több száz vagy ezer ember életét menti meg, ugyanakkor kizárólag a dohányipar érdekeit sérti.

A Nemdohányzók védelméről szóló törvény azonnali életmentő hatása mellett jelentősen csökkenti a fiatalok rászokási gyakoriságát, így a jövő családjainak az egészségét és anyagi jólétét is védené.

A dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből befolyó többletbevételre nagy szüksége lett volna az országnak, ráadásul az egyik leghatékonyabb motivációs eszköze a leszokásnak, illetve a fiatalkori dohányzás visszaszorításának.

Politikusaink 5 párti megegyezés szükségességére hivatkoznak a törvény elfogadásának halogatásakor. Vajon miről vitatkozhatnak? Ki milyen mértékben részesedik a dohányipari lobbi támogatásából? Országgyűlési képviselőink még a Parlament folyosóin sem tartják tiszteletben a nemdohányzók jogait, és szándékosan kényszerítik őket arra, hogy rákkeltő hatású cigarettafüstöt lélegezzenek be.

Éppen a helyi parlamentek tehetetlensége vagy ellenkezése miatt tervezi az Európai Unió olyan jogszabályok meghozatalát, amelyek kötelezően előírják valamennyi tagország számára a dohányzás teljes tilalmát valamennyi zárt közterületen. De miért kell nekünk erre várni?

dr. Mucsi János

Ábrahám Attila a Nemdohányzók védelméről szóló törvény elhalasztásáról – video


{flv}Abraham_nem_lesz_torveny{/flv}

 

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...