Nyomtatás

A kövér dohányosok halnak meg leghamarabb

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A kövér dohányosok halnak meg leghamarabb Aki kövér és dohányzik, annak hatszor nagyobb a rizikója, hogy meghaljon, mint a normál testsúlyú, nemdohányzó embereknek, mutatta ki egy frissen végzett tanulmány.

A dohányzás elhízással párosulva minimum ötszörösére emeli a mortalitást (elhalálozások arányát). A testsúly emelkedésével párhuzamosan nő a halálozási arány. Bármely súlycsoportot tekintve külön kockázatemelő, tehát a halálozások arányát növeli a dohányzás.

„Ismert, hogy az elhízás és a dohányzás önmagában rizikótényező. Most kimutattuk, hogy a dohányzás plusz elhízás együtt még inkább növeli a mortalitási arányt” – mondta el Annemarie Koster, az Egyesült Államok Nemzeti Öregedéskutató Intézetének kutatója, aki a vizsgálatot vezette. „A dohányzás elhagyása, bármely korban és bármilyen testsúly mellett egészségjavító, csökkenti a halálozás arányát.”

A fogyás szintén jó hatással van az egészségre. Ha a kettő együtt történik, azaz a dohányzás elhagyása testsúlycsökkenéssel párosul, akkor kifejezetten javulnak az életkilátások, a mortalitási arány csökken.

Ezt a tényt Koster és munkacsoportja 3,5 millió 50 és 70 év közötti ember vizsgálata alapján jelentette ki.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...