Nyomtatás

A modern dohányosok nagyobb függősége

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A modern dohányosok nagyobb függősége Azon dohányosokat, akik orvosi segítséget kérnek a dohányzásról való leszokáshoz, nagyobb mértékű nikotinfüggőség jellemzi azokhoz képest, akik két évtizede kerestek segítséget a leszokáshoz, derül ki egy amerikai kutatásból.

A kutatók 600 dohányos nikotinfüggőségi szintjét vizsgálta meg, akik Észak-Kaliforniában dohányzásról leszoktató kezelési programban vettek részt 1989 és 2006 közötti három időszakban.

A 2005-2006 között leszokni kívánók 73 százalékát találták nagymértékben nikotinfüggőnek egy kérdőív segítségével, amely a nikotinfüggőség súlyosságát becsli fel. Az 1989 és 1990 között segítséget keresők 55 százaléka, míg az 1994-ben leszokni akarók 66 százaléka volt nagymértékben függő, közölte Dr. David Sachs (Palo Alto Tüdőgyógyászati és Megelőzési Központ, Kalifornia).

Sachs szerint eredményeik azt sugallják, hogy a nikotinfüggőség mértéke összességében romlik az amerikai dohányosok körében, noha ennek okát a kutatók nem tudják. A Massachusetts Közegészségtani Intézet által 2006-ban közölt beszámoló szerint a legtöbb cigarettában 1998 és 2004 között közel 10 százalékkal emelkedett a nikotintartalom.

45 millió dohányzó

A leszokást elősegítő orvosi kezelés része a nikotinhelyettesítő terápia, például a tapasz, amely a bőrön keresztül juttat nikotint a véráramba, a nikotinos rágógumi, az orrspray és inhalálószerek, valamint olyan nikotinmentes gyógyszeres kezelés, amely a dopamin nevű vegyület szintjét emeli az agyban.

Az új kutatás eredményei „fontosak, mert amit a vizsgálatok folyamatosan mutatnak, az az, hogy minél erősebb a fizikai függőség, annál intenzívebbnek kell, hogy legyen a kezelés a sikeres kimenetel érdekében.”- közölte Sachs.

„Ha megnézünk minden dohányzó amerikait az Egyesült Államokban, durván háromnegyedük súlyos fizikai nikotinfüggőségben szenved.”- közölte.

Számítások szerint az amerikai felnőttek 21 százaléka – 45 millió ember – dohányzik, beleértve a férfiak 24 százalékát és a nők 18 százalékát, az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDCP) adatai szerint.

A kérdőívben, amely az egyén nikotinfüggőségének fokát határozza meg, megkérdezik a dohányost például, hogy a reggeli ébredés után 30 percen belül elszív-e már egy szálat.

További kérdés, hogy nehezen állják-e meg a dohányzást olyan helyeken, ahol ez tilos; napi hány szálat szívnak el, és hogy dohányoznak-e még akkor is, ha olyan betegek, hogy nem bírnak felkelni az ágyból.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...