Nyomtatás

A közalkalmazottak 13-dik havi fizetése kell a dohányipar támogatásához?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A közalkalmazottak 13-dik havi fizetése kell a dohányipar támogatásához? A közalkalmazottak 13. havi fizetésének elvonásával finanszírozza a Gyurcsány kormány a cigaretta jövedéki adó 10 százalékos emelésére tett ígéretének visszavonását – tájékoztatta a Tüdőbeteg.hu szerkesztőségét Félix Péter, a Füstirtók Alapítvány elnöke. Változtatás nélkül adjuk közre a Füstirtók Alapítványának nyílt levelét...

A Füstirtók Alapítvány számításai szerint alsó hangon 40 milliárd forint többlet jövedéki adó bevételhez jutna a költségvetés, ha a Kormány korábbi ígéretéhez híven január 1-étől tíz százalékkal emelné a cigaretták jövedéki adóját. A jelek szerint még az uniós vállalását is megszegi Magyarország, miközben a gazdasági válság ellenére egyetlen százalékkal sem emelik jövőre a cigaretta jövedéki adóját.

A Kormány által legutóbb 6667-es  számon beterjesztett jövedéki adó törvény módosítás egyetlen fillér jövedéki adó emelést sem tartalmaz, miközben az első körben 6291-es számon beterjesztett verzió még 8050 forintról 8600 forintra emelte volna az ezer szálankénti tételes és 28,5%-ról 30 százalékra a kiskereskedelmi árra vetített cigaretta jövedéki adót. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón ismertette, hogy ez 10 százalékos jövedéki adó emelést jelent majd. A Füstirtók Alapítvány számításai szerint legalább 40 milliárd forint többlet jövedéki adó bevételhez jutna a költségvetés, ha a Kormány betartaná korábbi ígéretét. Ebben az esetben a közalkalmazottak 13. havi bérük 40 százalékát megkaphatnák.

Miközben az Európai Unió egyre inkább korlátozza a dohányzást, addig az egyik legnagyobb dohányos nemzetként számon tartott Magyarország kormánya az égvilágon semmit nem tesz a katasztrofális helyzet javítása érdekében.

Október 3-án jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy kivette a tárca 2008 második félévi jogalkotási munkatervéből a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi CLII törvény (Nvt.) módosítását így továbbra is büntetlenül lehet megszegni a vendéglátóhelyeken és a munkahelyeken a törvényi tiltásokat.

Egyre nagyobb a gyanú, hogy a kisebbségi kormányzást felvállaló MSZP már az új választások finanszírozására spájzol, jelentős pénzeket fogadva el a dohányipartól. Ezért felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, nyilatkozzon: az ország  tragikus gazdasági helyzetének ismeretében miért vonta vissza a kormány a cigaretta jövedéki adójának korábban beharangozott 10 százalékos emelését? Arra is adjon egyértelmű választ: elfogadott-e pénzt az MSZP a dohányipartól az Nvt. szigorítás és a jövedéki adó emelés elhalasztása fejében? Egyben felszólítjuk a FIDESZ-t nyújtson be módosító javaslatot a cigaretta jövedéki adó legalább 10 százalékos emelésére, különben fenn áll a gyanú, hogy az ellenzék is elfogadta a dohányipar pénzét. Álláspontunk szerint a költségvetés helyzetének leginkább fájdalommentes javítása a cigaretta jövedéki adójának 20 százalékos emelése lenne.

Amikor 2004-ben 35 százalékos emelés következett be, 21,3 százalékkal - 151,6 milliárdról 183,9 milliárdra - nőtt a jövedéki adó bevétel. Ezzel szemben 2005-ben, amikor nem emelték a cigaretta jövedéki adóját, az nominál értékben is 5,8 százalékkal - 173,3 - milliárdra csökkent. A fentiek alapján alapos a gyanúnk, hogy a Gyurcsány-kormány most azért lobbizik az Uniónál, hogy megfúrja a minimális cigaretta jövedéki adó 1000 szálanként 64 euróról 90 euróra történő tervezett emelését.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...