Nyomtatás

Hiperaktivitás és nikotinfüggőség

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Hiperaktivitás és nikotinfüggőség A hiperaktív fiatalok nem csak esélyesebbek arra, hogy rászokjanak a dohányzásra, de a függőségük is súlyosabb, és sokkal sérülékenyebbek a környezeti faktorokkal szemben, mint például a szülők vagy a barátok mintája - állítja a Maasachussets Általános Kórház kutatóinak tanulmánya.

A Pediatrics folyóiratban közzé adott jelentés szerint azoknak, akik a hiperaktivitás több tünetét is mutatják - még akkor is, ha nem a teljes szindróma jelentkezik náluk – nagyobb az esélyük arra, hogy nikotinfüggővé válnak.

"Mivel tudjuk, hogy a hiperativitás növeli a súlyos nikotinfüggőség kialakulásának lehetőségét, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.” – mondta Timothy Wilens, az MGH Gyermek-pszichofarmakológiai Részlegén működő Függőségi Program igazgatója, a tanulmány vezetője. „Betekintést nyerhettünk abba is, hogy a hiperaktivitásban résztvevő neurotranszmitter rendszerek hogyan függhetnek össze a dohányzással.”

Több tanulmány is kimutatta már, hogy a hiperaktív fiatalok nagyobb valószínűséggel kezdenek dohányozni már egész korán. A szóban forgó vizsgálatot azért végezték, hogy megvizsgálják, a hiperaktivitás növeli-e a nikotinfüggőség súlyosságát. A résztvevőket két hosszú távú tanulmány szereplői közül válogatták. A hiperaktív gyerekek és fiatalok esetében több faktort is elemeztek, majd összehasonlították a megfelelő kontrollcsoportéval. A résztvevők standardizált kérdőívet töltöttek ki, melyben felmérték a dohányzásra vonatkozó előéletüket, a nikotinfüggőségük szintjét. 80 hiperaktív fiatal adata állt rendelkezésre, a kontrollcsoportból pedig 86-é, a 15-25 éves korosztályból.

A hiperaktív csoport 69%-a dohányzott már valaha, 41%-uk pedig jelenleg is cigarettázik. A kontrollcsoport esetében ez az arány 44% és 17%. A hiperaktív dohányosok átlagosan másfél évvel korábban szoktak rá a káros szenvedélyre. 21%-uknál fordult elő közepes vagy súlyos függőség, míg a kontrollcsoportban ez az arány elenyésző volt, alig 1%.

A két nagyobb tanulmány tartalmazta a pszichiátriai tünetek vizsgálatát is, beleértve a hiperaktivitáshoz köthetőket is. Mind a két csoportnál minél több hiperaktivitással kapcsolatos tünet állt fenn, annál súlyosabbnak bizonyult a nikotinfüggőség. Ugyanilyen növekedést tapasztaltak azoknál a hiperaktív fiataloknál, akiknek a szülei vagy barátai dohányoztak. A kontrollcsoportban ilyen jelenséget nem tapasztaltak, ami arra utal, hogy a dohányzásra való fogékonyságot környezeti faktorok is befolyásolják, magyarázta Wilens.

A tanulmány eredményei biológiai mechanizmusokat is feltételeznek, melyek a hiperaktivitás és a nikotinfüggőség mögött egyaránt megbújhatnak. „Azt már kimutattuk, hogy a nikotinalapú gyógyszerekkel kezelhetők a hiperaktivitás tünetei, és az is közismert, hogy a terhességük alatt dohányzó anyák gyermekei körében gyakoribb a hiperaktivitás.

Wilens, a Harvard Orvosi Egyetem pszichiáter adjunktusa elmondta: „Úgy tűnik, hogy a dopaminrendszer és a kolinerg rendszer közötti kölcsönhatás fontos lehet. A neurobiológiai szempontok további vizsgálata szükséges, hogy jobban megértsük, mi történik.”

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...