Nyomtatás

Az ízérzékelés és a nikotinfüggőség kapcsolata

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Az ízérzékelés és a nikotinfüggőség kapcsolata Vajon a keserű ízek iránti ellenérzés vagy a kifinomult ízérzékelés segíthet megóvni egyes embereket a nikotinfüggőségtől? A Virgina Egyetem kutatói szerint mindez elképzelhető.

Az egyetem kutatói egyedülálló új módszert hoztak létre, amely segítségével a genetikai és környezeti faktorok összehasonlítása és elemzése rendkívül egyszerűvé és hatékonnyá válhat. A kutatók vizsgálatai szerint a keserű íz érzékeléséért felelős két gén, a TAS2R16 és a TAS2R38 nagy szerepet játszanak a nikotinfüggőség és a dohányzásra való hajlam kialakulásában. A kutatók szerint a kifinomultabb ízérzékeléssel megáldott embereknek kisebb az esélyük rá, hogy valaha is rászokjanak a dohányzásra, mint a kevésbé érzékenyeknek.

"A kutatásunk eredményeit felhasználva a jövőben egyszerű tesztek segítségével könnyedén megmondhatjuk majd, hogy egy ember hajlamos e a dohányzásra, vagy nem" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Ming Li, a pszichiátria és viselkedéstudományok professzora.

A tudósok régóta tisztában vannak vele, hogy a keserű íz érzékelésének képessége fontos szerepet játszik a potenciálisan káros anyagok elutasításában, ennek az érzékelésnek az érzékenysége azonban egyénenként különböző. Az eddigi kutatások alapján valószínűsíthető volt, hogy az ízérzékelés és a nikotinfüggőség között összefüggés van, a genetikai bizonyíték azonban mindeddig hiányzott.

"Most azonban kifejlesztettünk egy módszert, amely a gének és a környezeti tényezők közötti összefüggéseket összevetve adhat választ a nikotinfüggőség és a keserű íz érzékelésének képessége közti kapcsolatra" - nyilatkozta Dr. Li.

"Reméljük hosszú távon a genetikai analízis segítségével kifejleszthetünk egy hatékony megelőzési és kezelési módszert a nikotinfüggőségre, és így több millió dohányos leszokását könnyíthetjük meg" - tette hozzá Li professzor.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...