Nyomtatás

Szigorú dohányzásellenes törvény Horvátországban

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Szigorú dohányzásellenes törvény Horvátországban A horvát parlament pénteken egy olyan szigorú dohányzásellenes törvényt fogadott el, amely minden közintézményben, munkahelyen megtiltja a dohányzást – ezzel az Európai Unió szabványához igazodnak, ahhoz az Unióéhoz, amelyhez reményeik szerint 2010-ben csatlakoznak majd.

„Évente háromezer életet lehet megmenteni azzal, hogy korlátozzuk a dohányzást. Nincs egyetlen más olyan törvény sem, amely ennyi életet ment meg” – nyilatkozta Andrija Hebrang, a kormányon lévő konzervatívok képviselője. A törvényhozás egy hathónapos átmeneti időszakot biztosít a bárok, éttermek és a dohányipar számára, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz. Ezután a bárokban már csak a teraszon lehet dohányozni majd, míg az éttermek létrehozhatnak egy külön helyiséget a dohányzók számára, ám itt nem szolgálhatnak fel sem ételt, sem italt. Egy cigarettásdoboz hátuljának 40 százalékát kell eltakarnia azoknak a feliratoknak, amelyek a dohányzás káros hatásaira figyelmeztetnek, kötik ki a törvényhozók.  A törvényt megsértő magánszemélyek maximum 2100 euró (mintegy 566 ezer Ft), a vállalkozások  maximum 21 ezer euró (mintegy 5,6 millió Ft) bírságra számíthatnak.

Az egészségügyi minisztérium becslései szerint a dohányzás évente mintegy tízezer ember halálát okozza, míg a passzív dohányzás további háromezert öl meg Horvátországban, ahol az ország 4,4 millió lakosa közül 32 százalék dohányzik. A dohányzás egészségügyi következményeinek kezelése becslések szerint évente körülbelül 422 millió euróba (mintegy 114 milliárd Ft) kerül.

Horvátországban már korábban bevezették a dohányzási tilalmat az egészségügyi és az oktatási intézményekben, valamint külön dohányzóhelyet jelöltettek ki más nyilvános helyeken. Azonban a szabályokat gyakran figyelmen kívül hagyták, főleg a bárokban, éttermekben és irodákban. Míg a nemdohányzók üdvözölték az új törvényt, az máris indulatokat váltott ki az országban, amely bevételének zömét az idegenforgalom adja. A bár- és étteremtulajdonosok élénken tiltakoztak, arra hivatkozva, hogy ez súlyosan sérti üzleti érdekeiket.

A Balkánon élnek Európa legmegrögzöttebb dohányosai, ezekben az országokban a felnőtt lakosság 30-40 százaléka dohányzik, amely a WHO szerint a korai halálozás legfőbb oka.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...