Nyomtatás

Ez az utolsó perc!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Ez az utolsó perc! Mindenkinek, aki támogatja a munka- és vendéglátóhelyi dohányzás teljes tiltására vonatkozó petíciót! Hatodik napja demonstrálunk az Egészségügyi Minisztérium előtt 10 és 11 óra között követelve, hogy a tárca valljon színt: hajlandó-e még októberben befejezni a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény módosítását.

Ez a használhatatlan törvény jelenleg nem szankcionálja egyáltalán a munkahelyi dohányzást tiltó rendelkezések megsértőit, kötelezi a vendéglátásban dolgozó mintegy 30 ezer embert egészségének veszélyeztetésére, megtiltja az iskolákban a teljes dohányzási tilalom bevezetését az igazgatóknak, különbséget tesz a pedagógusok között aszerint, hogy gimnáziumokban, általános iskolákban, illetve óvodákban, bölcsődékben dolgozna, és csupán az utóbbi két területen tiltja a dolgozóknak is a dohányzást a munkahelyen. Az ÁNTSZ-ek és a fogyasztóvédelmi hatóságok egyetlen fillért nem használhatnak bér-, és létszámfejlesztésre az eljárásaikból származó egészségvédelmi-, és fogyasztóvédelmi bírságokból, ezért egyáltalán nem ellenőrzik a törvény betartását. Eközben drámai mértékben nő a gyermekdohányzás és a fiatal nők, terhes anyák dohányzási hajlandósága.

Elég volt!

Felkérünk mindenkit, aki támogatja „Füstmentes törvény” elfogadását, küldjön Székely Tamás miniszter úrnak faxot a 322-8128-as számra, illetve telefonáljon a titkárságára a 428-4603-as számra, követelve a nemdohányzók egészségét védő törvény soron kívüli módosításának befejezését, és annak a kormány elé terjesztését.

Ez az utolsó perc!

Ha ebben a hónapban nem fejezi be a tárca a törvényjavaslat normaszövegének kidolgozását, akkor az idén már nem tárgyalhatja azt a Parlament. Ne feledjük, hogy 2009-ben a választások előtti évben már igen kicsi lesz az esély a törvénymódosításra. Aki átérzi a dohányzás visszaszorításának fontosságát, cselekedjen!

Félix Péter
elnök, Füstirtók Egyesület

Kommentár:

 

Alig egy hónapja az egészségügyi miniszter közleményben tájékoztatta a lakosságot, hogy még ebben az évben a parlament elé terjesztik a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Sajnos, az Országgyűlés napirendjén továbbra sem találjuk a törvény tervezetét annak ellenére, hogy több mint egy éve széles körű társadalmi egyeztetés zajlott a „Füstmentes törvény” bevezetéséről, és a felmérések szerint azt a lakosság nagy többsége, köztük a dohányosok jelentős része is támogatja.

A Tüdőbeteg.hu örömmel számolna be arról, hogy az Országgyűlés napirendre tűzi, tárgyalja, illetve elfogadja a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, hogy senkinek se kelljen mások cigarettafüstjét belélegeznie sem a munkahelyén, sem a szórakozóhelyeken, sem a tömegközlekedési eszközökön.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
főszerkesztő

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...