Nyomtatás

A dohányzás ártalmairól

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányzás ártalmairól Minél több cigarettát szívunk egy nap, annyival romlik az egészségi állapotunk, még azok esetében is, akik időközben leszoknak a dohányzásról, állítja az Archives of Internal Medicine október 13-i számában megjelent riport.

A dohányzás kimutathatóan 7-10 évvel rövidíti meg a férfiak életét, a cikk háttér-információja szerint. Olyan faktorokkal is kapcsolatba hozzák, melyek rontják az életminőséget, beleértve a szegényes táplálkozás vagy az alacsonyabb szociogazdasági helyzet.

Arto Y. Strandberg, a Helsinki Egyetemről munkatársaival 1 658 fehér bőrű embert követtek nyomon, akik 1919 és 1934 között születtek. Az első vizsgálat során, 1974-ben egészségesek voltak. 2000-ben postai úton kérdőívet kaptak, hogy felmérjék a dohányzási szokásaikat, egészségi állapotukat és az életminőségüket. A halálozásokat a finn nemzeti nyilvántartásból követték nyomon.

A 26 éves nyomonkövetési periódus során 372 férfi halt meg (22,4 %). Azok, akik sosem dohányoztak, átlagosan 10 évvel tovább éltek, mint az erős dohányosok, akik napi 20 szál cigarettánál többet szívtak. A nemdohányzók jobb eredményeket értek el a többi, egészséggel kapcsolatos felméréseken is, különösen ami a testi teljesítőképességet illeti. A testi egészség annál rosszabb lett, minél többet dohányzott valaki. Az erős dohányosok átlagosan 10 évvel tűntek öregebbnek a koruknál.

"Habár sok dohányos felhagyott káros szenvedélyével az 1974-es vizsgálat és a 2000-es nyomonkövetés közötti időben, mégis erősen megmaradt a korábbi dohányzás hatása a halálozásra és az életminőségre.” – írták a szerzők. "Az eredmények elszomorítóak azok számára, akik napi 20 szálnál többet szívtak 26 évvel korábban. Hiába szokott le 68,9 %-uk időközben, a korábbi dohányosok 44,1 %-a meghalt, akik megérték az átlagos 73 évet, sokkal rosszabb egészségi állapotban voltak, mint azok, akik sose dohányoztak.”

Az eredmények megerősíthetik azt a nézőpontot, hogy a dohányzás nagy teher a társadalom számára, és arra ösztönözhet, hogy leszokjunk a dohányzásról, jegyezték meg a szerzők. „A jobb életminőség érve különösen nagy jelentőségű lehet a korosodó dohányosoknak, de ahogy a tanulmányból is látszik, az a legjobb, ha soha nem is szokunk rá. A nikotin igen erős addiktív tulajdonságára utal, hogy az életminőség erőteljes romlása ellenére sem hagynak fel vele az emberek. Akik nem képesek leszokni róla, hasznos lehet, ha csökkentik az elszívot cigaretták számát, mert a halálozás és az egészség az adagtól függő trendet mutat.”

Az október 13-i kiadás további dohányzással kapcsolatos cikkei szerint:

A dohányzásról való leszokással kapcsolatos tanácsadás a kórházakban hatékonynak tűnik mindaddig, amíg a támogató kontaktszemély az elbocsátást követő egy hónapon túl is rendelkezésre áll. Nancy A. Rigotti, a Massachusettes Általános Kórház és a bostoni Harvard Orvosi Egyetem munkatársa kollégáival együtt 33, dohányzásról való leszokást támogató programot néztek át, melyek a kórházi tartózkodás alatt kezdődtek. Az olyan programok segítségével, amelyek telefonos vagy személyes támogatást biztosítottak több mint egy hónapon át,  többen szoktak le a dohányzásról a kibocsátást követő 6-12 hónapon belül. "A tanácsadás mellett alkalmazott nikotinos tapasz tovább is javíthatják az eredményeket. Klinikailag indokolt esetben javasolni kellene használatukat, különösen azoknál a kórhzban fekvő betegeknél, akiknél elvonási tünetek jelentkeznek.” – írták a szerzők.

A kórházi dohányzásról leszoktató programok a szív-és érrendszeri rehabilitációval együtt szintén kapcsolatba hozhatók a szívinfarktust követő leszokások számának emelkedésében. Nazeera Dawood, az atlantai Emory Egyetem Orvosi Karáról munkatársaival 639 beteget tanulmányoztak, akik dohányoztak, mikor infarktussal kórházba kerültek. Hat hónappal később közülük 297 (46 %) leszokott. Azoknak volt nagyobb esélye felhagyni a cigarettával, akiket javaslatokkal láttak el a szív-és érrendszeri rehabilitációra; és akik részt vehettek egy leszokást segítő intézményi programban. A személyes tanácsadást azonban nem hozták kapcsolatba a leszokási aránnyal.

Ha jutalmat ajánlanak fel az eredményekért, valószínűleg több kórházban javasolják majd a leszokást segítő programokat, különösen azokban az intézményekben, melyek korábban nem vettek részt minőségjavító tevékenységekben. Lawrence C. An, A Minnesotai Egyetemről munkatársaival véletlenszerűen kerestek meg 24 kórházat, hogy vegyenek részt abban a programban, mely 5000 dollárt ajánlott fel 50 ajánlásért. 2005. szeptember 1. és 2006. június 31, között ezek a klinikák az arra alkalmas betegek 11,4 %-ának tettek említést a programról, míg a szokásos kezelést alkalmazó kórházakban ez az arány csak 4,2 % volt. „A leszokást segítő program széles körben elérhető. Alaposan meg kell fontolni a pénzösszeggel támogatott programokat is, hogy így lehessen enyhíteni a dohányzás által okozott egészségügyi és gazdasági károkat.”

"A dohányzás marad a legfőbb megelőzhető halálozási és keresőképtelenségi ok az Egyesült Államokban, de ez egy olyan probléma amely ellen a küzdelem kitartó ugyan, de csak lassú fejlődést mutat.” – írta David M. Burns egy kapcsolódó cikkben. „A dohányzásról való leszokás az egyik legfontosabb változás, mellyel célba kell érnünk. Ezt hangoztatja minduntalan Dr. Ernst Wynder, a megelőző orvostan egyik alapítója: haljunk meg olyan későn, amennyire csak lehet.”

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...