Nyomtatás

Színpadi trükk a dohányzásellenes törvény ellen

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Színpadi trükk a dohányzásellenes törvény ellen Több tucat Minnesota-i bár megelégelte, hogy az államban kötelező dohányzási tilalom miatt vendégeinek ki kell mennie a hidegbe elszívni egy cigarettát, ezért Shakespeare-hez fordultak segítségért, aki szerint közismerten: Színház az egész világ.

A bárok ugyanis színlapokat tettek ki ajtajukra, és vendégeiket „színészeknek” kezdték hívni, kihasználva ezzel egy kiskaput a 2007 október elsején életbe lépett törvényen, amely színházi előadás esetén engedélyezi a dohányzást a színészek számára.

A törvényhozók persze elámultak a bárok kezdeményezésén, de mivel hetekig senki se reagált az ötletre, az tűzvészszerűen terjedni kezdett államszerte és a dohányosok nagyon boldogok. „Ez egyfajta lázadás. Az emberek el szeretnék mondani a véleményüket” – mondja a 38 éves Sarah Brent, amint éppen rágyújt egy cigarettára a Szikla nevű éjszakai bárban. „Ez az egész az emberekről szól, akik ellenállnak egy intézkedésnek”.

23 állam és több száz város léptetet már életbe dohányzási tilalmat éttermekben és bárokban Egyesült Államok-szerte a „Dohányfüst-mentes gyermekekért” kampány keretében. Az intézkedések bár több helyen a dohányosok és a bár- és étteremtulajdonosok ellenállásába ütköztek, azért a vita hangjai hamar elültek mindenfelé.

Minnesotában azonban olyan hidegek a telek, hogy az ajtó elé kiküldött dohányosok orra szinte lefagy, amíg elszívnak egy cigarettát. A botrány február 9-én kezdődött, amikor egy Lake Mills Lacs-i népszerű bárban egy egyébként nemdohányzó ügyvéd, Mark Benjamin meggyőzte a tulajdonosokat, hogy állítsák színpadra a „Dohány monológokat”. „Akkor támadt az ötletem, amikor a törvényben észrevettem ezt a joghézagot, amiről még nem is hallottam korábban” – mondta Benjamin, aki az első „előadásra” középkori kosztümben érkezett. „Azóta nem tettünk mást, minthogy kiszélesítettük a színdarabok körét” – mondta az AFP-nek. „Úgy vélem, hogy tulajdonképpen a törvény szellemében járunk el”.

Egy hét alatt több mint 100 bár mutatott be valamilyen színdarabot. A hamutartók színpadi kellékké minősültek, és a színdarabok meglehetősen furcsák – néhány színész beszél, míg a többiek csak ülnek az asztal körül, beszélgetnek, iszogatnak és dohányoznak – éppúgy, mint a tilalom előtt. Az előadások különösen az állam azon részein népszerűek, ahol sok bányász dolgozik és a tél igen kemény.

„Sokan kihasználják ezt a lehetőséget, mert a tilalom annyira rosszat tett az üzletnek” – mondta Deb Davey, aki több tucat bárnak segített színdarabokat bemutatni a 2000 fős kisvárosban, Gilbertben. „A nőknek például igen nehézkes mindig felöltözni és kimenni egy cigire” – mondta Davey.

Miután több panasz is érkezett az állami egészségügyi minisztériumhoz, annak vezetője törvény szellemével ellentétesnek minősítette az efféle színjátékokat és tízezer dolláros büntetést helyezett kilátásba a bárok számára, kik így akarnak kibújni a tilalom alól. „A bárok megpróbálnak kibújni a Tiszta levegő törvény hatálya alól” – mondta Dr. Sanne Magnan, az állam egészségügyi minisztere. „Mi azt várjuk, hogy mindenki igazodjon a törvényhez”.

Az előadások azonban többé-kevésbé létkérdéssé válhatnak a kis bárok számára. Sokan arra panaszkodnak, hoyg forgalmuk 30 százalékkal megcsappant a dohányzási tilalom életbe léptetése óta. „Több bártulajdonos, akivel beszéltem, azt mondta, hogy a minisztérium rendelkezése ellenére eszébe sincs felfüggeszteni a színdarabokat” – mondta Brian Bauman, a maplewood-i Szikla bár tulajdonosa, aki a rendelet ellenére szintén rendezett színdarabokat múlt hétvégén. „Valakivel biztosan példát statuálnak majd. Lehet, hogy mi leszünk azok. A helyzet azonban elég bonyolult, mi csak megpróbálunk túlélni” – tette hozzá.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...