Nyomtatás

A WHO a vízipipa veszélyeire figyelmeztet

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A WHO a vízipipa veszélyeire figyelmeztet A vízipipázás által az ember ugyanazon veszélyeknek teszi ki magát, mint a cigarettával. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sokkal összetettebb tudományos vizsgálat alá kellene vetni a vízipipázást, hogy megfelelően összefüggésbe tudjuk hozni a sisázást a halálos megbetegedések számával.

„Egy vízzel töltött csövet használni ara, hogy dohányt szívjunk, nem a cigarettázás megfelelő alternatívája.” – áll a az Egyesült Nemzetek hétoldalas jelentésében. „Az ősi tanokkal és a közhiedelmekkel ellentétben a vízből kiemelkedő füst számos olyan mérget tartalmaz, ami ismereteink szerint tüdőrákot, szívbetegséget vagy más betegséget okozhat.”

A WHO tanácsadó testületének felhívása szerint a vízipipázás során felhasznált dohányt gyakran melasszal és gyümölcsaromával keverik, és ennek a keveréknek a hevítése során sokkal több füst keletkezik, mint egy cigaretta elszívásakor. Ennek a sokkal nagyobb mennyiségű füstnek teszi ki magát az ember és ráadásul több időn keresztül, mint a hagyományos dohányzás alkalmával. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a vízipipázás ugyanazon veszélyeknek teszi ki az élvezőjét, mint a cigaretta, és egyes esetekben egyedien befolyásolja betegségek kialakulásának esélyeit.

A vízipipa (sisa, hukah) egy kis edényből, egy „vázából”, egy hosszú csőből és egy szipkából áll. A dohányt a vízipipa tetején található kis edénybe rakják, rajta egy rácccsal vagy kilyukasztgatott fémfóliával és a tetején egy izzó széndarabbal. A dohány nem gyullad meg, inkább csak felhevül a szén alatt, ami a dohányzók szerint a füsttől különböző gőzt termel.

Az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában évszázadok óta használt vízipipa nagyon népszerűvé vált az Egyesült Államok, Európa és Brazília területén, különösen is az egyetemisták és a fiatalabb felnőttek körében. A WHO szerint ez a trend azon a „hiedelmen” alapszik, hogy a vízipipa a dohányzás biztonságos formája lenne, azonban ez tévedés, csak egy kereskedelmi fogás.

Egy ember egy vízipipázás alkalmával 100-szor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor. A dohányfüst magas nikotintartalma miatt a vízipipa pedig úgyanúgy függőséget okozhat, mint a dohányzás többi formája. „A vízipipa semelyik tartozéka nem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét vagy a dohányzáshoz kapcsolódó betegség kialakulásának vagy betegségben való elhalálozásának esélyét.” – jelentette ki a WHO.

Ugyan további kutatásra is szükség van a vízipipázás veszélyeinek alaposabb megismerése érdekében, annyit azonban már most ki lehet jelenteni, hogy a vízipipa általi passzív dohányzás is ugyanazon veszélyeknek teszi ki az embert, mint a cigarettafüst belélegzése. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a vízipipa füstje ugyanúgy veszélyezteti a magzat egészségét, mint bármely más dohányfüst.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...