Nyomtatás

A nők a környezet miatt gyújtanak rá?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A nők a környezet miatt gyújtanak rá? A kutatók régóta tudják, hogy a dohányzásra részint genetikai faktorok részint környezeti hatások miatt szoknak rá az emberek. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutató árnyalták ezt a képet, és megállapították, hogy a nők elsősorban a környezeti hatásoknak köszönhetően gyújtanak rá.

A kutatást az ún. Kaliforniai ikerprogram keretén belül végezték, mintegy 32 ezer ikerpár részvételével. Az ikervizsgálatok lényege, hogy egy- és kétpetéjű ikerpárok mindkét tagját megvizsgálnak egy adott betegség vagy szokás (pl. dohányzás) szempontjából. Külön élő ikrek esetén a környezeti hatás a módszerrel különösen jól mérhető.

A vizsgálatban környezeti faktornak tekintették például a kortárs csoport szokásait, a média hatását vagy akár az elhízástól való félelmet is. Genetikai faktornak tekintették az agy nikotin-érzékenységét vagy a nikotin-anyagcsere sajátosságait. Az Ann Hamilton professzorasszony vezette kutatócsoport azt tapasztalta, hogy a nők esetében a rászokásban sokkal nagyobb szerepet játszik a környezet, mint a genetika, míg a férfiakban ez utóbbinak van nagyobb szerepe.

'Kutatásaink is azt támasztják alá, hogy a társadalomnak van a legnagyobb szerepe a dohányfüst-mentességben. Ha valaki már rászokott a dohányzásra, a genetikai faktorok sokkal kevésbé befolyásolhatók' - mondta Hamilton.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...