Nyomtatás

Tévhit, hogy kevésbé káros a light cigaretta

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Tévhit, hogy kevésbé káros a light cigaretta Évtizedek óta kaphatók az úgynevezett light cigaretták, amelyek kevesebb nikotint tartalmaznak, mint a normális dohánytermékek. A gyártók szerint ezek a cigaretták kevésbé károsítják a dohányosok egészségét. Egy nemrég befejezett UCLA kutatás szerint azonban ezek a cigaretták is közel annyi nikotint juttatnak az agyba, mint a normális változatok, így egyáltalán nem jobbak azoknál.

A light cigaretták nikotintartalma 0.6 és 1 milligramm között mozog, szemben a normális cigaretták 1.2-1.4 milligrammjával. A kutatók szerint ennek azonban nincs jelentősége, hiszen már igen csekély nikotin mennyiség is képes működésbe hozni az agyban lévő nikotin receptorokat.

Agyunkban a nikotin az idegsejtek specifikus molekuláihoz, a nikotinos acetilkolin receptorokhoz (nAChRs) csatlakozik. Az idegsejtek kommunikációjakor az idegimpulzusok a sejtek közti szinapszisokon, kémiai úton 'ugrálnak' végig a neurotranszmitterek segítségével. A neurotranszmitterek ezután az idegsejtek receptoraihoz csatlakoznak - az acetilkolin esetében ez a dopamin nevű örömérzetet kiváltó vegyület szervezetbe kerülését eredményezi. A nikotin az acetilkolin hatását utánozza, de hatása tovább tart, és általa jóval több dopamin jut a szervezetbe.

A normális cigaretta a nikotin receptorok 88 százalékát aktiválja. A light cigaretták esetében nem sokkal kevesebb, 78 százalék a nikotin receptorok érintettsége.

"Ezen adatok alapján elmondhatjuk, hogy nincs sok különbség a normál és light cigaretták között, ezért utóbbiak legalább olyan károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták" - írják a kutatók.

Titokzatos „light” cigaretták

A light cigaretták illúzióját a filterbe „fúrt”, szinte láthatatlanul apró csövecskék biztosítják számunkra.

Kukucskáljunk bele!

  • Szedjük le a filterről a papírburkolatot és tegyük azt fény elé. Látni fogjuk a miniatűr furatokat.
  • A furatok számának és átmérőjének emelésével nikotindúsabb és nagyobb mennyiségű lesz a belélegzett füst.
  • A furatok eltömődhetnek dohányzás alatt, így több rákkeltő kátrány jut szervezetünkbe.
Tévhit, hogy kevésbé káros a light cigaretta


A light cigaretták több hozzáadott vegyianyagot tartalmaznak!

A cigarettagyártók gyakran kevernek termékeikbe kemikáliákat a markáns, fanyar íz csökkentésre érdekében. A „light-érzés” sajnos ahhoz vezet, hogy a mérgező füst mélyebbre kerül a tüdőbe, jobban áthatja a szöveteket.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...