Nyomtatás

Kitiltanák a dohányosokat az éttermekből?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Kitiltanák a dohányosokat az éttermekből? A dolgozók és a vendégek egészsége helyett a profitjukat védő tanulmányt rendelt meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetétől (MTAPTI).

Mély megdöbbenést keltett az MTAPTI napjainkban megszellőztetett tanulmánya, amely a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásait elemzi – meglehetősen egyoldalúan. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének megrendelésére készült elemzés – mintegy katasztrófaként – a kocsmák és éttermek a tömeges csődjét vetíti előre, amennyiben teljes mértékben betiltanák a dohányzást a zárt közterületeken.

A nyilvánosságra hozott részletek kizárólag a tiltás miatt elmaradó és nem fogyasztó dohányosok okozta bevétel kiesésével foglalkozik. A zárt közterületi dohányzás betiltásának következtében a bevételek rövidtávon a 10%-ot is meghaladó mértékben is csökkenhetnek, s ennek következtében a vendéglátóipari helyeknek akár a harmadának a megszűnését is elképzelhetőnek tartják az elemzők. A vendéglátósok a vendégekre bíznák azt a döntést, hogy egy „dohányzó” kocsmába vagy étterembe bemennek-e, és tudomásul veszik a dohányfüst kellemetlen hatásait.

A tanulmány megismert részének talán legnagyobb hiányossága, hogy nem foglalkozik a vendéglátóipari dolgozók egészségével. Márpedig a pincérek, a takarítónők, a biztonsági őrök, a táncosok nem választhatnak, ha ott akarnak dolgozni, akkor vállalniuk kell az egészségkárosító dohányfüstben végzett munkát napról-napra. A Magyar Köztársaság Alkotmányának 18. paragrafusa szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. A vendéglátósoknak vajon miért nem fontos, hogy biztosítsák dolgozóik számára az egészséges munkahelyi környezetet?

A nemdohányzók védelméről szóló törvények bevezetése után egyetlen éven belül 17%-kal csökkent a szívinfarktus miatt kórházba szállított pincérek száma Olaszországban. Ugyancsak olaszországi adat, hogy a 60 év alatti lakosok között tizedével csökkent a szívinfarktus előfordulása a tiltás bevezetését követő évben. A szívinfarktus kockázata elsősorban a nemdohányzók körében csökkent.

A zárt közterületi dohányzás tiltása mégis, legalább olyan mértékben védi a dohányosok egészségét, mint a nemdohányzókét. Mivel egyre kevesebb helyen gyújthatnak rá a dohányosok, a füstölés is egyre kellemetlenebbé válik a számukra. Az eddigi tapasztalatok szerint a tiltás hatására egy éven belül 2-3-szorosára nőhet a leszokás érdekében orvoshoz forduló dohányosok száma.

A szórakozóhelyek füstmentessé válása lehetővé teszi azt is, hogy fiataljaink végre füstmentesen szórakozhassanak, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebben szokjanak rá a cigarettázásra.

A tanulmány felveti a dohányzó és nemdohányzó helyek elválasztásának szigorításának lehetőségét is. Azokban az országokban, ahol mindezt meghatározták, a vendéglátósok nem vagy csak elvétve létesítettek ilyen helyiségeket. Az éttermekben kijelölt dohányzó helyiségekben ugyanis nagy teljesítményű, az adott teremben a környezetéhez képest negatív nyomást biztosító elszívó berendezéseket kellett telepíteni, a füstöt pedig olyan helyre kellett kivezetni, ahol azt mások nem tudják belélegezni. A helyiségek ajtainak önműködően és légmentesen kell záródniuk, a dohányzó helyeken kerülendő a fogyasztás, és ott tilos a felszolgálás is.

Az Amerikai-Magyar Orvosszövetség 2008. augusztusi konferenciáján saját méréseik alapján arról számoltak be magyar kutatók, hogy a szellőztető berendezésekkel, a közös helyiségben való elkülönítéssel nem oldható meg a dohányfüstmentes vendéglátás.

A dohányzás következtében kialakult függőséget a betegségnek tartjuk, amely erőssége a kemény drogokéhoz (heroin, kokain) hasonló mértékű lehet.  Magyarországon évente 25-30 ezren veszítik életüket a dohányzás következtében, közülük mintegy 2300-an halnak meg mások cigarettafüstje miatt. Az MTAPTI végső következtetése az ország gazdasági érdekeire hivatkozva javasolja a nemdohányzók védelméről szóló törvény későbbi időpontban történő bevezetését. A szívinfarktusban, tüdőrákban meghalt pincérek életét is forintban mérik a vendéglátósok?

Sajnálatos módon, az elemzés teljes szövege, annak módszerei, számításai írásunk megjelenésének napján nem voltak elérhetők sem az MTA Politikai Tudományok Intézetének, sem a Magyar Vendéglátók Ipartestületének a honlapján. A Nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi és szigorú bevezetését az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet támogatja, mert minden elveszett napért ártatlan embertársaink életével fizetünk.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...