Nyomtatás

Még idén megszavazza a szórakozóhelyek füstmentességét az Országgyűlés?!

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Még idén megszavazza a szórakozóhelyek füstmentességét az Országgyűlés?! A Tüdőbeteg.hu üdvözli az Egészségügyi Minisztérium, illetve az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának azt a bejelentését, hogy még ebben az évben a Parlament elé terjesztik a Nemdohányzók Védelméről szóló jogszabályt. Ugyancsak támogatjuk a dohánytermékek adótartalmának 10%-os növeléséről szóló bejelentést.

A szakértők a dohánytermékek árának a növelését és a dohányzás korlátozását a leszokás leghatékonyabb ösztönzői között tartják számon.

Ugyanakkor a dohányzás korlátozása mellett lehetőséget kell adni a leszokni akaró dohányosoknak arra, hogy a kiképzett orvosi hálózat segítségével szabaduljanak meg gyilkos és drága szenvedélyüktől.

A dohányzás okozta drog- és pszichés függőséget az Egészségügyi Világszervezet önálló betegségként tartja nyilván, amelynek F1720 a kódja a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában. A betegek gyógyítása pedig orvosi feladat. Meg kell teremteni, hogy az OEP legalább önköltségi szinten finanszírozza az egészségügyi szolgáltatóknak a leszokást segítő tevékenységét, és lehetőségei szerint járuljon hozzá a bizonyítottan hatékony módszerek és gyógyszerek térítési díjához is. A dohánytermékekre kivetett adó egy része, vagy újabb adóemelés ennek megteremti a fedezetét.

A Tüdőbeteg.hu támogatja az egészségnevelés keretében az iskolákban bevezetni tervezett dohányzásmegelőző oktatást is.  Itt azonban nem elegendő a diákok figyelmét felhívni a dohányzás káros egészségügyi hatásaira, hanem a dohányzás elfogadásában vagy elutasításában kiemelt szerepet játszó motivációs tényezőkkel is foglalkozni kell annak érdekében, hogy gyermekeink képesek legyenek NEM-et mondani a dohányzás minden formájára.

dr. Mucsi János
orvos-főszerkesztő

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye az Amerikai Magyar Orvosok Szövetségével valamint a dohányzás elleni küzdelemre specializálódott nemzetközi szakértőkkel folytatott megbeszélésről

2008. augusztus 27.

Augusztus 25-én Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, Dr. Schvarcz Tibor az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke valamint a dohányzás elleni küzdelem kérdéseivel foglalkozó kormányzati szakértők, az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége (Hungarian Medical Association of America, HMAA) szervezésében Magyarországra látogató külföldi szakemberek küldöttségével találkoztak.
A megbeszélés célja az volt, hogy megvitassák azon lehetséges stratégiákat, amelyekkel rövid időn belül vissza lehetne szorítani a dohányzás okozta betegségek gyakoriságát Magyarországon, amely betegségek évente mintegy 25000 ember haláláért felelősek az országban. “Magyarországon rendkívül magas a dohányzók aránya és ennek következtében magas a dohányzásnak tulajdonítható tüdőrák, illetve a szívbetegségek előfordulása” – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Magyarország a világon az elsők között ratifikálta az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét, amely kötelezi a Kormányokat arra, hogy a dohányzás radikális visszaszorítása érdekében hatékony intézkedéseket fogadjanak el és valósítsanak meg. Dr. Laszlo Mechtler, az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége elnöke szerint a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény hatékony végrehajtása érdekében még vannak teendők Magyarországon. “Figyelembe véve, hogy minden második dohányzó idő előtt hal meg Magyarországon a dohányzás miatt, a dohányzás problémáját sokkal agresszívabb tevékenységekkel kell kezelnünk.” Az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége fontosnak tartja a nem-dohányzók védelméről szóló törvény szigorítását annak érdekében, hogy minden közösségi helyszín – beleértve az éttermeket és bárokat is – 100%-ig füstmentes legyen. “Az embereknek nem szabad dohányfüstöt belélegezniük, ha keresőképesek akarnak maradni” – mondta Dr. Mechtler.

Professor Geoffrey Fong, a kanadai Waterloo Egyetem professzora összefoglalta a Nemzetközi Dohányzás-ellenőrzési Politikákat értékelő projekt (International Tobacco Control Policy Evaluation Project, ITC) főbb eredményeit, mely program keretében 16 ország kutatóinak nemzetközi konzorciuma foglalkozik a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény alapján hozott intézkedések hatásának mérésével világszerte. Dr. Fong szerint “a legfontosabb, amit a kormányok megtehetnek, hogy emelik a dohánytermékek adóját annak érdekében, hogy az árakat magasan tartsák és így visszatartsák a fiatalokat a dohányzásra való rászokástól. Másrészt, a kormányok a dohánytermékek utáni adóbevételek meghatározott százalékát – címkézetten – elkötelezett megelőzési és leszoktatási programokra kell használják, hogy az emberek megfelelő tájékoztatást kapjanak a dohányzás veszélyeiről, illetve a dohányzók segítséget kapjanak a leszokáshoz. Ez a stratégia más országokban – például Thaiföldön –  hatékonynak bizonyult a dohányzás visszaszorítása érdekében.”

Dr. Michael Cummings, a Buffalo, New York-i Roswell Park Rákintézet tudományos kutatója  vázolta, milyen módon sikerült New York városában a dohányzást mindössze egy év alatt 11%-kal csökkenteni  az adóemelés, illetve az átfogó dohányfüst-mentes szabályozás és a dohányzás veszélyeire figyelmeztető felvilágosító kampányok megfelelő kombinációjával.

Dr. Székely Tamás elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium és az országgyűlési képviselők elkötelezettek a Keretegyezmény hatékony végrehajtása mellett. A találkozón Schvarcz Tibor alelnök elmondta, hogy az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága kiemelten foglalkozik a nem dohányzók védelmével és előreláthatólag az ősz folyamán törvénymódosítást kezdeményez a témában. Az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége örömmel üdvözölte a Bizottság törekvését a törvény szigorítása érdekében. Az egészségügyi tárca az egészségnevelés oktatását szeretné biztosítani az általános és középiskolákban, melynek során a dohányzás káros hatásaival kötelezően ismerkednének meg a diákok.

Dr. Fong ismertette azon kutatás eredményeit, mely szerint például New York városában és Írországban a dohányzók eleinte ellenezték a dohányfüst-mentes törvény kiterjesztését a vendéglátó helyekre, azonban a későbbiekben elismerték az intézkedések jogosságát, amikor megtudták, hogy a dohányfüst olyan, mint az autók által kibocsátott szennyeződés. Dr. Cummings elmondta, hogy New York városában a dohányfüst-mentes törvény bevezetése előtt vizsgálták a levegő szennyezettség mértékét az éttermekben és bárokban, és az hússzorosa volt a külső levegő szennyezettségének. A dohányfüst-mentes törvény hatálybalépését követően ismételten mérték a légszennyezettséget, amely 90%-os csökkenést mutatott.

A delegáció ismertette a közelmúltban két orvostanhallgató által Budapesten végzett vizsgálat eredményét, melynek keretében 20 különböző kávézó, étterem és egyéb közösségi színtér levegőjét vizsgálták. Azon helyszíneken, ahol dohányoztak a veszélyes füst-összetevők átlagos szintje köbméterenként 155 mikrogramm volt, míg ugyanez az érték a füstmentes helyeken vett mintákban mindössze köbméterenként 5 mikrogramm volt. A köbméterenként 30 mikrogrammot meghaladó kültéri szennyeződés a szabványok szerint magasnak számít, ily módon a mért eredmények szinte mindegyik olyan zárt helyen, ahol dohányoztak jelentősen meghaladták azt a szintet, amelyet a levegő szennyezettséggel foglalkozó szakemberek egészségtelennek tartanak. Ezen közelmúltbeli vizsgálat eredményei komoly tényekkel támasztják alá az átfogó dohányfüst-menetes szabályozás szükségességét, oly módon, hogy az kiterjedjen a vendéglátó helyekre is.

Budapest, 2008. augusztus 27.                                                              EüM Sajtóiroda

Ez itt a forrás: http://www.eum.hu/hirek-esemenyek/hirek-kozlemenyek/egeszsegugyi-080827

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...