Nyomtatás

Minden cigaretta veszélyes radioaktív polóniumot tartalmaz

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányipar nem tájékoztatja a fogyasztóit arról, hogy a dohánytermékekben egy rendkívül veszélyes radioaktív izotóp, a polonium 210 található, amely a cigarettafüsttel bejut a dohányos szervezetébe is – állítják a Mayo Klinika és a Stanford Egyetem kutatói.

A legnagyobb cigarettagyártók már több mint 40 éve tudnak arról, hogy a dohány és a cigarettafüst polóniumot tartalmaz. Meg is próbálkoztak ennek a rendkívül veszélyes rákkeltő anyagnak a kivonásával, azonban ez nem sikerült nekik. Belső dohányipari dokumentumok utalnak arra, hogy a cégek akadályozták a kutatási eredményeik széles körű megismerését, azt, hogy a dohányosok tisztában legyenek az általuk szívott cigaretták radioaktivitásával. A dohánytermékeken fel kellene tüntetni, hogy veszélyes radioaktív anyagot tartalmaz – olvasható az American Journal of Public Health szeptemberi számában.

Cigaretta 

Minden cigaretta veszélyes radioaktív polóniumot tartalmaz

(Kattintson a képre: cigaretta – káros alkotóelemekkel)

A Népszabadság által megkérdezett magyar kutatók mérései szerint a napi egy doboz cigaretta elszívásával annyi radioaktív anyag rakódik le a dohányos szervezetében, mint amekkora dózis a csernobili katasztrófa évében érte az embereket.

A TV2 Tények műsorában Prof. Dr. Strausz János, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója meglepődött a hír hallatán, és felháborítónak tartja a dohányipar viselkedését.

A polonium 210 bizonyítottan rákkeltő hatású anyag. A dohányfüstben lévő kátrányban lévő többi kercinogén anyaggal együtt felelős a daganatok, elsősorban a tüdőrák kialakulásáért. A polonium210 akkor vált igazán hírhedtté, amikor két évvel ezelőtt ezzel ölték meg Londonban Alexander Litvinyenko orosz szuperkémet.

A tüdőrák jelenleg világszerte a 3 leggyakoribb halálok között szerepel. A tüdőrák az esetek 90%-ában dohányosok között fordul elő.  Minden 10. dohányos férfi és minden 5. dohányos nő tüdőrák következtében veszíti életét.

Hasznos linkek
...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...