Nyomtatás

A dohányos függősége betegség, gyógyítása orvosi feladat

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányos függősége betegség, gyógyítása orvosi feladat A nikotin egy kifejezetten addiktív szer, amely akár olyan erős függőség kialakulásához is vezethet, mint a kokain vagy a heroin. Nem véletlen, hogy segítség nélkül a leszokási kísérleteknek alig 3%-a sikeres – emelte ki előadásában Prof. Dr. Peredy Tamás, toxikológus professzor, az Amerikai Magyar Orvosszövetség augusztus 22-23-án Budapesten megtartott konferenciáján.

A mindenki számára elérhető, a nap 24 órájában ingyenesen telefonszámot százezrek hívják New York államban. New York kormányzója évente több mint 1 milliárd forintnak megfelelő összeggel segíti egyedül a telefonos segélyszolgálat fenntartását. Az orvosi segítségre szoruló dohányosokat jól képzett szakemberekhez fordulhatnak segítségért – mutatta be a leszokást támogató rendszerüket dr. Michael Cummings professzor, az amerikai dohányzásellenes program vezetője. „Korábban elsősorban a nikotinpótló szereket használtunk, amelyek 1,5 – 2-szeresére növelték a leszokás hatékonyságát. Jelenleg a leghatékonyabbnak a niktotinmentes gyógyszeres kezelést tartjuk, amely 3-szorosára növelheti a sikeresen leszokók arányát. Jelentősen tudjuk így csökkenteni a nikotinmegvonás tüneteit, ezáltal nem szenved a dohányos a leszokás során. Ugyanakkor, ha mégis rágyújtana a dohányos a gyógyszeres kezelés mellett egy szál cigarettára, az nem fog olyan jól esni, mint ahogy azt korábban megszokta.

A leszokás megkezdése, és a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt fel kell mérni, hogy a dohányosnak van-e valamilyen pszichiátriai betegsége. A leszokás során ugyanis gyógyszerel vagy gyógyszer nélkül is erősödhetnek a depresszió, a szorongás tünetei. Éppen ezért a leszokást csak egyensúlyban lévő pszichiátriai betegeknél kezdjük el, és szorosabban figyeljük őket, az esetleges állapotrosszabbodásra hívjuk fel a figyelmüket. A depressziós betegeknél speciális nikotinmentes kezelésre van lehetőség, amelyet akár más, a leszokást támogató gyógyszerrel vagy módszerrel együtt is alkalmazhatunk.

A dohányosokat a leszokás irányában motiválhatja orvosuk tanácsa, amelyet erősíthet a nemdohányzó életformát elfogadott normaként kezelő, vagy megkövetelő közvetlen környezet is. Javítja a leszokás eredményességét, ha a dohányost krónikus betegként kezeljük, és a kezelés során olyan kezelési módszereket alkalmazunk, amelyek hatékonyságát már egyértelműen bizonyították. A dohányzás egy összetett betegség, ismeretlen hatású csodaszerektől, módszerektől önmagukban ne várjunk segítséget. Mindenkinek a számára legmegfelelőbb kezelési módszereket kell alkalmaznunk, amelyek a pszichés támogatás mellett a nikotinfüggőség miatt kialakuló megvonási tüneteket a leghatékonyabban csökkentik.

New Yorkban megemeltük a cigaretta adóját, teljes dohányzási tilalmat vezettünk be a zárt közterületeken, és széles tömegek számára tettük elérhetővé a leszokást segítő egészségügyi ellátást szakdolgozói és szakorvosi szinten egyaránt. Egyes leszokást segítő gyógyszereket ingyenesen biztosítottunk pácienseink részére a kezelés bizonyos tartamára. Az intézkedések tehát egyrészt a dohányzás és a dohányosok korlátozását, másrészt a megszorítások hatására leszokni akaró dohányosok segítségét jelentették. Mindezeket jelentős és tartós médiakampány támogatta. A jól összehangolt közös munka révén egyetlen év alatt 11%-kal sikerült csökkenteni a cigarettafogyasztást New Yorkban – foglalta össze tapasztalatait Cummings professzor.

Magyarországon 1994 óta van lehetőség arra, hogy a tüdőbeteg-gondozó intézetekben központilag szervezett program keretében nyújtsanak szakszerű segítséget a leszokni kívánó dohányosok részére. 36 szakrendelés vett részt a központi programban, és 2007-ig 38.276 dohányosnak nyújtottak segítséget a leszokásban. Az orvoshoz forduló dohányosok többsége nem először próbálkozott a leszokással. A dohányzás okozta betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek tünetei, illetve a cigaretta magas ára volt a 3 leggyakoribb ok, amely miatt orvosi segítséget kértek leszokásukhoz a dohányosok – fejtette ki dr. Vadász Imre, tüdőgyógyász főorvos. A 3 hónapos kezelés végére a dohányosok fele (48-54%), az egy éves követési időszak végére pedig az egyharmaduk maradt absztinens (28-33%). A dohányzás abbahagyásával kapcsolatos legnagyobb félelem az elhízás.

A vizsgálataink szerint a leszokott betegeknek alig tizede (10,9%) hízik egy év alatt 5 kg-nál többet. Megfelelő felkészítés mellett a pácienseink többsége a helyes táplálkozással és a rendszeres mozgással meg tudta előzni azt, hogy a cigarettázás abbahagyása után elhízzon. A leszokást támogató szakképzett egészségügyi támogatás orvosi és szakdolgozói együttműködés révén látja el tanácsokkal, segédanyagokkal és szükség esetén hatékony gyógyszerekkel a dohányosokat. Sokkal több dohányost tudnánk megszabadítani életveszélyes függőségétől, ha önálló szakrendelés keretében, előjegyzés alapján tudnánk fogadni országszerte a pácienseinket – foglalta össze tapasztalatait dr. Vadász Imre.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...