Nyomtatás

A dohányzás visszaszorítása a legnagyobb és legsürgősebben megoldandó feladatunk

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Roswell Park Cancer Institute A dohányzás a XXI. század morbus hungaricusa, amely ellen minden erőnkkel küzdenünk kell – jelentette ki Prof. Dr. Mechtler László, az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) elnöke, a szervezet Budapesten tartott kongresszusán.

„300 amerikai barátom közül csak egyetlen egy dohányzik. Az orvosok, a politikusok, a művelt értelmiség soraiban ma már csak elvétve találunk dohányost. A dohányzás mára a műveletlenség, a vesztesek jellemzősévé vált, és aki csak teheti, szeretne megszabadulni tőle, és igyekszik a lehető legnagyobb mértékben eltitkolni megbélyegző szenvedélyét.  A világ vezető dohányzásellenes szakembereit hoztuk el a magyar fővárosba, ahol a magyar szakemberekkel együtt tekintettük át a jelenlegi tragikus helyzetet, és próbáltuk megtalálni, megmutatni a kitörés útját.” – folytatta Mechtler professzor .

A világ első onkológiai központjának, a Roswell Park Cancer Institute Neuroradiológiai Központjának a vezetője elmondta, hogy intézetükben a központi idegrendszeri daganatáttéteknek a felét a tüdőrák agyi metasztázisai teszik ki.

Minden dohányos tudja, hogy a cigarettázás tüdőrákot okozhat. Minden tizedik dohányos férfinál, és minden ötödik dohányos nőnél kialakul ez a gyilkos betegség. A tüdőrák kialakulásának kockázata 23-szoros a dohányos férfiak körében nem dohányosokhoz képest.

A jó példával nekünk, orvosoknak és a politikusainknak kell elöl járnunk. Nem szabad dohányoznunk, és minden alkalmat meg kell ragadnunk, illetve megteremtenünk annak érdekében, hogy minél kevesebben dohányozzanak ebben a csodálatos országban. A legtöbbet saját példánkkal, azaz nemdohányzásunkkal, illetve munkánkkal tehetünk a cél elérése érdekében. Az orvosok ezen kívül segítsék dohányos betegeiket a leszokásban, a politikusok pedig haladéktalanul hozzák meg azokat a jogszabályokat, amelyek elősegítik a dohányzás visszaszorítását, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a szülők pedig neveljék úgy a magyar fiatalokat, hogy azok ne akarjanak dohányozni.

A GKI 2004. évi felmérése szerint a dohányzás egészségügyi költségei évente 315-330 milliárd forintot tesznek ki hazánkban – emelte ki dr. Bodrogi József, az ELTE közgazdász professzora. Ezzel szemben ugyancsak óriási mértékű az állam éves bevétele a dohánytermékek adójából (kb. 250 milliárd Ft). Sajnálatos, hogy kizárólag a dohányzás súlyos, általában gyógyíthatatlan következményeinek a kezelését finanszírozza az OEP (szívinfarktus, tüdőrák, agyvérzés, COPD stb.), a leszokás segítésére, azaz a dohányzás, mint betegség gyógyítására szolgáló bizonyítottan hatékony szereket egyáltalán nem.

A dohányzás kapcsán befolyó adóbevételek mintegy 4%-át kellene a közgazdász szerint a leszokás támogatására fordítani. Az élénk vitában az a javaslat nyerte el a legtöbbek tetszését, hogy ezt egy 4%-os többletadó legyen, amely egyrészt „címkézetten” a dohányzás elleni küzdelem támogatására folyik be, és ezzel biztosítja a dohányosok leszokásának gazdasági hátterét, egyúttal nem jelent többlet terhet a nemdohányosok, és a társadalom egésze számára. A javaslat másik előnye, hogy a dohánytermékek árának emelése a leghatékonyabb leszokást segítő, illetve a fiatalok rászokását megakadályozó beavatkozás.

A Fogarty Projekt keretében széleskörű tudományos kutatás indul Magyarországon a dohányzás elleni küzdelem jegyében

A Fogarty Project 11 országban indít széles körű tudományos kutatást a dohányzás visszaszorítása érdekében. Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (AMOSZ) közbenjárására Magyarország is bekerült a program kiválasztott országai közé. A projektben való részvételünket sajnos nagy mértékben elősegítették a rendkívül kedvezőtlen dohányzási adataink is. Az Európai Unión belül Magyarországon halnak meg a legnagyobb arányban (21%) emberek a dohányzás okozta betegségekben. – jelentette be Kristie L. Foley, az észak-karolinai Davidson College professzora, a magyarországi kutatások amerikai vezetője az AMOSZ budapesti konferenciáján 2008. augusztus 22-én.

11 budapesti és vidéki centrumban kezdődnek meg hamarosan a kutatások, amelyeket amerikai szakemberek is segítenek. A kutatási témák között megtaláljuk a gyermekkori dohányzást és testsúlyproblémákat, a dohányreklámozást, a fiatalkorúak dohányzását, a dohánytermékek árának emelésének, illetve a cigarettacsempészetnek az alakulását, a felnőttkori dohányzás szociális hátterét, a leszokás támogatásában használatos gyógyszerek gazdaságosságát, a gyermekkori passzív dohányzás következményeit, a tüdőrák korai diagnosztikáját, a fogorvosok bevonását a dohányzás prevencióba és a leszokás támogatásába, valamint a terhesség alatti dohányzás hatásait ismertette a terveket Prof. Dr. Balázs Péter, a kutatási program magyarországi vezetője.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...