Nyomtatás

A dohányzás minden formája káros a szívre

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A dohányzás minden formája káros a szívre Közismert tény, hogy a cigarettázás komoly veszélyt jelent elsősorban a tüdőre, de áttételesen a szívre is. Egy kanadai kutatás nemrégiben igazolta, hogy a dohányzás gyakorlatilag bármilyen formája emeli a szívbetegség kockázatát – ideértve a passzív dohányzást és a dohánylevél rágását is.

A kanadai McMaster Egyetem orvostudományi karának kutatói 52 ország szakembereivel együttműködve gyakorlatilag a világ összes tájára kiterjedő elemzést végeztek a dohányzási szokások és a szívinfarktus közötti kapcsolatról. Összesen 27 ezer ember adatait dolgozták fel, és a dohányzási szokásaik mellett kitértek a táplálkozásra és az életkorra is.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak, egy dohányos kockázata a szívinfarktusra háromszoros, és azok, akik 'enyhe' dohányosnak számítanak (napi 10 szál alatt), azok kockázata is kétszeres. A dohányzás minden formája káros hatásúnak bizonyult, ideértve a passzív dohányzást, a Keleten közkedvelt vízipipát és a dohány rágását is.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a leszokás csökkenti a kockázatot, és az 'enyhe' dohányosok járnak a legjobban a leszokással: öt évvel azután, hogy abbahagyták a cigizést, míg azok kockázata a szívinfarktusra, akik korábban legalább napi húsz szálat szívtak, még húsz évvel a leszokás után is mintegy 20 százalékkal magasabb, mint a nemdohányzóké.

'Mivel a szívinfarktus kockázata gyakorlatilag a dohányzás abbahagyása után azonnal csökken, a népegészségügyi akcióterveknek még inkább a rászokás megelőzésére és a leszokás segítésére kellene koncentrálni, hogy megelőzzük a rengeteg szívinfarktust' – mondta Salim Yusuf professzor, a kutatások vezetője.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...