Nyomtatás

A kadmium expozíció is tüdőbetegséget okozhat

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A kadmium expozíció is tüdőbetegséget okozhat A legújabb kutatások alapján a kadmium egyike a tüdőtágulatot okozó kritikus összetevőknek – még passzív dohányzás esetén is.

A Michigan Egyetemen végzett tanulmány szerint a magasabb kadmium szint a testben megduplázza az olyan tüdőbetegségek kifejlődésének kockázatát, mint például a tüdőtágulat (emfizéma) és a krónikus hörgőgyulladás.

Az eddigi tanulmányok a magasabb kadmium szintet a foglalkozási betegségekben észlelt tüdőfunkció csökkenéshez társították. Ebből a tanulmányból azonban kiderül, hogy még a csekély mértékű kadmium szint emelkedés is csökkent légzésfunkcióhoz vezet. „A tanulmány szerint a dohányzás által okozott tüdőtágulat kritikus összetevője a kadmium, mely közismert szennyezőanyag a cigarettafüstben” – mondta Howard Hu, vezető kutató. „Ha más forrásból vagyunk kitéve kadmiumnak is növekszik a tüdőtágulat kockázata.” „A nem-dohányzók szintén veszélyeztetettek a kadmiumra nézve, ha szennyezett ételt fogyasztanak, vagy belélegzik a dohányfüstöt, ugyanúgy, mint a temérdek foglalkozási betegségben. A kadmium egy olyan fém, mely nehezen oszlik el a testben, a vese visszatartja, és így újból bekerül e szervezetbe” – mondja Hu.

A tanulmányban 96 random módon kiválasztott férfit vizsgáltak, akik a Normatív Öregedés Tanulmányban szerepelnek. A tanulmányt 1961-ben indították, és körülbelül 2.280 egészséges önkéntes férfi vesz részt benne. A kutatók három különböző méréssel vizsgálták a légzésfunkciót. Azoknál, akiknél magasabb kadmium szintet találtak a vizeletben bizonyítottan csökkent a kilégző képesség – függetlenül attól, hogy dohányoztak vagy sem – de a hatás nagyobb, és egyértelműbb volt az aktuálisan vagy a korábban dohányzóknál.

A következő lépésben, Hu szerint sokkal nagyobb, populáció alapú tanulmányt szeretnének, több résztvevővel és többfajta kadmium expozíciós és légzésfunkciós vizsgálattal.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...