Nyomtatás

A testmozgás szerepe a leszokásban

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A testmozgás szerepe a leszokásban Sok dohányos nikotinpótló vagy nikotinmentes kezeléssel próbál meg leszokni a cigarettáról, ezeket a szakemberek is támogatják. Egy ausztriai kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatékonyság testmozgással tovább fokozható.

A cigarettában található több mint 4000 vegyület közül talán a nikotin az, amelyik leginkább felelős a függőségért. A legtöbb leszokni kívánó dohányos ezért ún. nikotinpótló kezeléssel próbálkozik, amelynek során például tapasz vagy rágógumi formájában juttatják be a szervezetükbe a nikotint.

A leszokás még így sem könnyű feladat, talán a leginkább rettegett következménye az elhízás, ami ellen úgy tűnik, a bécsi Otto Wagner Kórház munkatársai jó módszert dolgoztak ki.

A Dr. Ralf H. Zwick vezette munkacsoport 68 dohányost vont be kísérletébe, amelynek során a leszokást segítő módszerek közül mindegyik beteg nikotinpótló kezelésben részesült három hónapon át. A betegek fele ezen túlmenően egy aktív mozgásprogramban is részt vett.

A várakozásoknak megfelelően a nikotinpótlás önmagában is hatékonynak bizonyult: a dohányosok kicsit több mint felének sikerült egyedül leszoknia a dohányzásról. A testmozgással kombinált terápia azonban még jobbnak bizonyult: ebben a csoportban a leszokók aránya 80 százalék volt.

'Úgy tűnik, hogy a testmozgás mellékhatások nélkül hatékonyan segíti a leszokást, és a módszernek csak előnyei vannak'- mondta Dr. Zwick, feltehetőleg arra utalva, hogy a sportolás nemcsak a leszokásban segít, hanem megelőzi a súlyfelesleg kialakulását is.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...