Nyomtatás

Dohányozni tilos! Átalakulhatnak a szokások?

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

A jövedékiadó-emelés és a januártól életbe lépő szigorítások miatt átalakulhat a dohányzási kultúra Magyarországon – mondta Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője, aki szerint a korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ha a cigaretta ára tíz százalékot emelkedik, akkor 3–5 százalékkal csökken a fogyasztás.

Az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is folyamatosan hangoztatja, hogy a dohánytermékek árát az inflációt meghaladó mértékben, rendszeresen emelni kell. Ez a fiatalok rászokásának megelőzését segítheti elő, illetve csökkenti az alkalmi dohányosok arányát – mondta az InfoRádiónak az Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője annak kapcsán, hogy Magyarországon jövőre emelkedik a jövedéki adó, vagyis drágább lesz egy doboz cigaretta.

Demjén Tibor hozzátette: korábbi vizsgálatok kimutatták, hogyha a cigaretta ára tíz százalékot emelkedik, akkor 3-5 százalékkal csökken a dohányfogyasztás, bár tény, hogy ezzel párhuzamosan kis mértékben fellendül a feketekereskedelem.

Ha emelkedik is a csempészett cigaretták mennyisége, összességében az áremelés az egyik legcélravezetőbb eszköz a dohányzás visszaszorításában – emelte ki a szakértő, aki hozzátette: folyamatosan változik a dohányzási kultúra, de ehhez kell az is, hogy a médiában megfelelően tájékoztassák az embereket.

A jövedékiadó-emelésen túl szigorítják azt is, hogy hol lehet rágyújtani: nem füstölhetnek a dohányosok a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, de a vasútállomásokon sem. Demjén Tibor szerint azokban az országokban, ahol hasonlóan szigorú szabályozást vezettek be (például Egyesült Királyság, Írország, Spanyolország), sikerült a passzív dohányzásra való kitettséget csökkenteni zárt térben, így az emberek kevesebb időt töltenek füstben.

OrientPress Hírügynökség

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...