Nyomtatás

Szócska Miklós: Rengeteg embert kell megmentenünk

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Szócska Miklós Kiírták a közösségi szintű népegészségügyi programok finanszírozására a legújabb pályázatokat a TÁMOP 6.1.2 keretében – jelentette be Szócska Miklós a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi Szakosztálya rendezésében megtartott „Szimpózium a nemdohányzók védelméről” szóló konferencián. Elmondta: a „Ne szívj tovább” kampánnyal több embert lehet megmenteni, mint bármely más intézkedéssel.

Mint ismert, 2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár értékelve a hatálybalépés óta eltelt rövid időt elmondta: az intézkedés nagy támogatottságot élvez, és bár több visszajelzést is kapott arról, hogy vannak szórakozóhelyek, ahol nem tartják be maradéktalanul a törvényt, összegségében sikeres a kampány.

Rámutatott: január 1-jétől három hónapos türelmi idő lépett életbe, ez az időszak a zökkenőmentes átállást szolgálja, továbbá felkészülési időt hagy az illetékes ellenőrző szerveknek is. A türelmi időszak lényege továbbá az, hogy a „Ne szívj tovább” kampány üzenete eljusson az emberekhez – tette hozzá. Elmondta: az államtitkárság igyekszik olyan embereket bevonni az akcióba, akik ismert, elismert tagjai a társadalomnak, olyan példaképek, akikre figyelnek az emberek.

A kampánnyal több embert fogunk megmenteni, mint bármely más intézkedéssel – hangsúlyozta az államtitkár. A legújabb közösségeket célzó pályázatok kiírása az átfogó népegészségügyi kampány egy következő lépcsője. Az államtitkár tájékoztatott: jóváhagyta azokat a kiírásokat, amelyek a TÁMOP 6.1.2 keretében kerülnek kihirdetésre.

Az államtitkár beszédét megelőzően orvosi kísérletben mutatták be a dohányzás káros hatásait. Egy légzésfunkció mérésére szolgáló digitális eszközt fújt meg először az államtitkár, majd egy korábban erős dohányos asszony, aki a káros szenvedélye következtében súlyos tüdőtágulatban szenved. Az asszony légzésfunkciójának görbéje meg sem közelítette Szócska Miklós eredményét.

 Az asszony orvosa elmondta: bár a beteg 60 éves, és kívülről semmilyen tünete nincsen betegségének, tüdejének életkora mégis 119 év. Csupán 20 métert tud megtenni kifulladás nélkül, gyógyszereinek havi költsége 25 ezer forint. Szócska Miklós rámutatott: az asszonyhoz hasonló embereket kívánják megmenteni a népegészségügyi kampány által.

(kormany.hu / fotó: Horváth Ernő)

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...