Nyomtatás

27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Hétfőn 2012. március 12-én a Montréali másodfokú bíróságon kezdődik a 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen. A csoportos-pert 2 millió Québec-i állampolgár kezdeményezte a JTI-Macdonald Corp., Imperial Tobacco Canada Ltd. és Rothmans, valamint a Benson&Hedges Inc. ellen a dohányzás által az egészségükben elszenvedett káruk megtérítésére – tájékoztatta az Országos Sajtószolgálatot az Old Dohányfüstmentes Egyesület.

A csoportos-per tárgya a gyermekeknek, nőknek szóló reklámok, a light és mild cigaretta reklámok, a cigaretta egészséget károsító hatásának tagadása, a cigaretta káros hatásainak a dohányipar saját kutatása szerinti eredményeinek eltitkolása, továbbá a dohányzás által okozott tüdő-, torok- és gégerákok, valamint a tüdőtágulat (emphysema).

A fent jelzett dohányipari cégek ellen a Montréali másodfokú bíróságon két különböző csoportos-per van folyamatban. Az egyik, a Cécilia Létourneau csoportos-perben 1.780.000 Québec-i állampolgár részére fejenként 10.000$-t, mindösszesen 17,8 milliárd dollárt követelnek.
A másik Jean-Yves Blais csoportos-perben 90.000 Québec-i állampolgár részére fejenként 105.000$, mindösszesen 9,45 milliárd dollár a követelés.

Ontárioban (Kanada) is megindul a dohányzás által az egészségben okozott károk megtérítésére a dohányipari cégek ellen egy 50 milliárdos kártérítési per.

Kanadában a dohányzás által az egészségben okozott károk évente 1,6 milliárd dollárt tesznek ki.

A dohányipar ellen a monstre pereket az USA kezdte el.
1998-ban a dohányipar kénytelen volt megegyezni az USA-val és vállalni a dohányzás által az USA állampolgárai egészségében okozott károk megtérítésére 206 milliárd dollár megfizetését.

Jelenleg a magyar kormány a dohányzással kapcsolatban úgy tűnik pozitív állást képvisel.
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítását sok év várakozás után végre megszavazták a képviselők.
„A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2011 törvény tervezetet” („trafik törvény”) a parlament az Európai Unióba küldte állásfoglalás végett.
Reméljük, hogy az EU következetesen kitart a korábbi állásfoglalása mellett, és helyben hagyja a trafik törvény tervezetét, ugyanúgy, mint amikor az ODE tiltott dohányreklámok témában 2006-ban sikeresen kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást a Gyurcsány-kormány ellen, amely akkor súlyosan megszegte az EU direktíváját. Az EU akkor megvédte hazánkat, és kényszerítette a kormányt a direktíva betartására.

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...