Nyomtatás

Vasárnap már bírságolnak a szigorúbb dohányzási szabályok megszegéséért

Írta: Szdv.hu Dátum: . Rovat: Hírek

Április elsejével lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már vasárnap több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak. A Füstölgők Társasága – bár számos ponton nem tartja életszerűnek a dohányzási szabályok szigorításáról szóló törvényt – jogkövető viselkedésre kér minden dohányost.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását már a szabályozás életbe lépése, január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot egyelőre nem szabhatnak ki, mert április elsejéig türelmi idő van. Jövő vasárnaptól viszont a három hónapos türelmi idő lejártával szabályszegés esetén magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak a népegészségügyi szakigazgatási szervek.


Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos korábban az MTI-nek elmondta: a türelmi időszak alatt már több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek. Körülbelül 800 volt azon egységek száma, ahol azt tapasztalták, hogy nem, vagy nem megfelelően tartják be a jogszabályokat. Ezeknek viszont csak a töredéke volt olyan egység, ahol a türelmi időre hivatkozva hagyták figyelmen kívül az új szabályozást. A szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták.


Szabó Enikő kiemelte: ahol a türelmi időszak ellenőrzései során, esetleg többszöri panaszbejelentés nyomán azt tapasztalták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat és emiatt határozatot is hozniuk kellett, oda április első napjaiban, sőt több helyre már április elsején kimennek ellenőrizni az ÁNTSZ munkatársai. Amennyiben ekkor ismét azt tapasztalják, hogy ott nem tartják be a jogszabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.


A Füstölgők Társasága is a szigorított dohányzási szabályok betartását szorgalmazza

A Füstölgők Társasága – bár számos ponton nem tartja életszerűnek a dohányzási szabályok szigorításáról szóló törvényt – jogkövető viselkedésre kér minden dohányost.

A társaság pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy a tavaly megszavazott, a nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsején lépett érvénybe, három hónapos türelmi idővel. Vasárnaptól már nemcsak figyelmeztetnek az ellenőrző hatóságok, hanem büntetnek is.

A Füstölgők Társasága viszont úgy véli, „most fog megmutatkozni, hogy a törvény számos ponton nem életszerű, betarthatatlan, ezért módosításra szorul”. A társaság aggályosnak tartja például a teljes dohányzási tilalom bevezetését mind a munkahelyek, mind a szórakozóhelyek és éttermek esetében. Ugyanis, mint írták, ezek a rendelkezések megfosztják a dohányosokat önrendelkezési joguktól. Mint fogalmaztak, társaságuk síkraszáll azért, hogy ha valaki felnőttként úgy dönt, hogy dohányzik, tehesse civilizált, emberi körülmények között. Ugyanakkor fontosnak tartják a fiatalkori dohányzás visszaszorítását is – tették hozzá. Ezért a társaság reméli, hogy egy ezt célzó, hosszú távú prevenciós stratégia megalkotásának a szándéka is megjelenik majd a törvényben.


MTI

...

Cikk olvasása az eredeti oldalon...